Anıl Varlı Bangladeş’te medresede, müdür tarafından cinsel tacize uğrayan Nusrat Jahan Rafi, polise şikâyette bulunduğu için, gittiği medresede benzin dökülerek katledilmişti. Ülkede kadınların korkunç cinayete karşı eylemleri sürerken, Bangladeş polisi iç soruşturma başlattı, İnsan Hakları İzleme Örgütü adalet yerine getirilmesi çağrısı yaptı. Bir yılda, 940 cinsel saldırı Yalnızca 2018 yılında kayda geçirilmiş 940 cinsel saldırı […]

Bangladeşli kadınlar günlerdir sokakta

Anıl Varlı

Bangladeş’te medresede, müdür tarafından cinsel tacize uğrayan Nusrat Jahan Rafi, polise şikâyette bulunduğu için, gittiği medresede benzin dökülerek katledilmişti.

Ülkede kadınların korkunç cinayete karşı eylemleri sürerken, Bangladeş polisi iç soruşturma başlattı, İnsan Hakları İzleme Örgütü adalet yerine getirilmesi çağrısı yaptı.

Bir yılda, 940 cinsel saldırı

Yalnızca 2018 yılında kayda geçirilmiş 940 cinsel saldırı vakasının bulunduğu ülkede sokaklara çıkan kadınlar şu soruları soruyor; Nusret’in yaşadıkları niçin yetkililerin dikkatini ölümünden sonra dikkat çekti? Ve bu dava, Bangladeş’te insanların cinsel saldırı suçlarına bakışını değiştirecek mi? Bangladeşli İnsan Hakları avukatı Selma Ali ise BBC News ile söyleşisinde konuya ilişkin “Bir kadın cinsel taciz karşısında adalet aradığında, yeniden ve çok fazla tacize maruz kalıyor. Dava yıllarca uzuyor, toplum ortasında utandırılıyor, polis suçlamaları doğru düzgün soruşturmakta isteksiz davranıyor. Bunun sonucunda mağdur adalet arayışından vazgeçiyor. Suçlular cezalandırılmıyor, aynı suçu yeniden işliyorlar. Diğerleri de, bu tür örnekler olduğu için benzer suçlar işlemekten korkmuyor” diyor.