Ali Babacan’ın Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın alacağını açıklamasıyla yükselen hisseler, Yiğit Bulut’un bu açıklamayı yalanlamasıyla yüzde 9’dan fazla değer kaybetti. Dün darbe üzerine darbe yiyen Bank Asya’nın protokolleri Maliye ve SGK tarafından iptal edildi

Bank Asya düğümü büyüyor

Ali Babacan, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, katılım bankaları ile ilgili olarak, “Hükümet olarak kararımızı verdik, Kamunun da katılım bankacılığı sektöründe olmasını istiyoruz ve bu konuda bankalarımız nezdinde çalışmalarımız sürüyor. Ziraat Bankası, Bank Asya’yı satın alırsa kamunun bir katılım bankası olur” dedi.

YÜZDE 8 DEĞER KAZANDI
Bu açıklamaların ardından, Cemaat’in bankası Bank Asya’nın Hükümet-Cemaat kavgasının başladığı tarihten bugüne yüzde 35’e yakın değer kaybetmiş olan hisseleri, Ziraat Bankası tarafından satın alınacağı iddiası ile yüzde 8’e yakın değer kazandı.

BULUT’TAN VURGUN İDDİASI
Ancak Babacan’ın yaptığı açıklamalar aynı akşam Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut tarafından yalanlandı. Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın alacağından Başbakan’ın haberinin olmadığını söyleyen Bulut, bazı kesimlerin Babacan’ın söylemi üzerinden spekülasyon yaptığını ve kazanç elde ettiğini savundu.
Yiğit Bulut, yaptığı açıklamada “Babacan’ın sözlerini çok speküle ettiler ve ardından bir spekülasyon gelişti. Bank Asya’da yüzde 10’luk yani TL olarak karşılığı 100 milyon lira civarında bir değer artışı oldu” dedi. Bulut, Bank Asya üzerinden büyük bir vurgun yapıldığını ve bundan dolayı SPK’yi göreve çağırdığını söyleyerek, “Sermaye Piyasası Kurulu da bu hisselerde kimlerin alımlar yaptığını kimlerin satış yaptığını çok ciddi olarak takip etmeli” dedi. Yiğit Bulut’un Ali Babacan’ı yalanlaması üzerinde Bank Asya hisseleri ertesi yüzde 9’luk değer kaybı yaşadı.


BİR DARBE DE GİB’DEN
Dün öğlen saatlerinde ise, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, Asya Katılım Bankası AŞ (Bank Asya) ile vergi tahsilatına ilişkin imzalanan protokoller sonlandırıldı.  Son olarak da Gelir İdaresi Bank Asya’yı vergi tahsilatı yapan bankalar listesinden çıkardı. Fesih işlemi ise 8 Eylül 2014’te yürürlüğe girecek.
GİB tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “ Yapılan değerlendirmeler sonucunda Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılması uygun görülmüş ve anılan bankaya yapılan bugünkü tarihli tebligatla gerekli bildirimde bulunulmuştur. Banka, fesih işleminin yürürlüğe gireceği tarih olan 8 Eylül tarihine kadar vergi daireleri adına vergi tahsilatlarını yapabilecek ve tahsil ettiği tutarları feshe konu protokollerde belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktaracaktır.”


‘GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ’
Bank Asya ise, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca vergi tahsilatına ilişkin protokollerin feshedilmesinin faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmadığını ve feshedilme kararına karşı yasal haklarını kullanacağını açıkladı. Açıklamayı KAP’a yapan banka protokollerin neden feshedildiğine dair bir gerekçe gösterilmediğini belirtti.

ALİ BABACAN ARKASINDA DURDU
Ali Babacan ise, Başbakan Erdoğan ile birlikte katıldıkları TOBB  ev sahipliğinde düzenlenen 7. Ticaret ve Sanayi Şurası’ndan ayrılırken bir gazetecinin Bank Asya gelişmeleri ile ilgili sorusuna “ Dün canlı yayında gelişmeleri tüm açıklığıyla anlattık. Onun haricinde yeni bir bilgi yok” yanıtını verdi.

SGK DE DÜĞMEYE BASTI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da dün akşam saatlerinde Bank Asya ile hizmet protokolünü sonlandırdığını bildirdi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kurumumuz ile Asya Katılım Bankası A.Ş. arasında imzalanan ve yürürlük tarihleri 01.02.2015 tarihinde sona erecek olan “Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü” ile “Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolünün” 8.9.2014 tarihi itibariyle sonlandırılması Kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmüştür. İşverenlerimizin ve ilgililerin gerekli tedbirleri almaları önemle rica olunur.”

HİSSELERİ İŞLEME KAPATILDI
Katılım bankası Bank Asya hisselerinin bankanın satış sürecinde Ziraat Bankası ile görüştüğüne yönelik hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamaların artırdığı belirsizlikle sert düşmesinin ardından bankanın hisseleri borsada geçici olarak işleme kapatıldı.