Küresel piyasalar, ABD’deki bankaların iflasının ardından endişelerle yeni haftaya başladı. ABD hükümeti: Mevduat sahipleri bankada kalan tüm paralarını çekebilecek.

Banka iflasları korkuttu
Fotoğraf: AA

EKONOMİ SERVİSİ

Küresel piyasalar geçtiğimiz cuma günü ABD’nin en büyük 16’ıncı bankası olan Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflas haberi ile sarsıldı. Bu iflas haberi, 2008 yılında yaşanan Lehman Brothers'ın iflasından bu yana ABD’de yaşanan en büyük iflas olarak kayıtlara geçti. Haberin etkileri sürerken New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandı.

New York Finansal Hizmetler Departmanı’ndan (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için Signature Bank'a kayyum atandığı bildirildi. Signature Bank'ın, 31 Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu kaydedilen açıklamada, bankanın FDIC sigortalı olduğu belirtildi. Açıklamada, DFS'nin tüketicileri korumak, regüle ettiği kuruluşların sağlıklı işleyişiyle küresel finansal sistemin istikrarını korumak için piyasa trendlerini izleyerek diğer kurumlarla yakın iş birliği içinde olduğu vurgulandı.

Reuters'a konuşan üst düzey ABD Hazine yetkilisi, bu adımın finansal sistemi istikrara kavuşturmak ve mevduat sahiplerini korumak üzere atıldığını, bankalar için bir kurtarma paketi anlamına gelmediğini belirtti.

‘KORUMA’ AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden da açıklama yaptı. Hafta sonu boyunca Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'taki sorunların çözümü için ‘gayretle çalışıldığını’ aktaran Biden, Amerikalı işçiler ile küçük işletmeleri koruyan ve finansal sistemi güvende tutan hızlı bir çözüme ulaşılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Biden, çözümün aynı zamanda vergi mükelleflerinin paralarının riske atılmamasını da sağladığını kaydederek, Amerikan halkı ve işletmelerinin ihtiyaç duyduklarında banka mevduatlarına ulaşabileceklerini söyledi.

BANKALARIN PAYI ARTAR

Citi analistleri, müşterilerine gönderdikleri bir notta Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın çöküşü etrafındaki kargaşanın ardından büyük sermayeli bankaların daha fazla pazar payı elde edebileceğini belirtti. Investing’de yer alan habere göre analistler, ABD tarihindeki ikinci ve üçüncü en büyük banka iflaslarının ardından birçok mevduat sahibinin, nakitlerini hangi kredi kuruluşlarının yöneteceği konusunda tartışmalar yaşayacağını savundu. Citi analistleri, JPMorgan Chase'in krizden "en büyük kazanan" olarak çıkmasının muhtemel olduğunu ekleyerek, "Asıl soru, kazananların neye benzeyeceği ve biz bunların güçlü çeşitlendirilmiş mevduat franchise'larına ve temiz varlık kalitesine sahip büyük sermayeli isimlere daha fazla ağırlık vereceğine inanıyoruz" diye yazdı.

AVRUPA ZARAR GÖRMEZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de yaptığı açıklamada, Avrupa bankalarının, iflas eden Silikon Vadisi Bankası ile benzer şekilde tahvillerini zararına elden çıkarmak zorunda kalmasının söz konusu olmadığı belirtti. Yapılan açıklamada, bankaların elindeki tahvillerin üçte birinin vadesinin gelecek 2 yıl içerisinde dolacağı, böylece varlık satma ihtiyacının da azalacağı kaydedildi. Açıklamada, "Sağlam likidite ve finansman profillerine, nakit varlıklarına ve istikrarlı mevduat tabanlarına dayanarak büyük Avrupa bankalarının, tahvillerini zararına satma olasılığına karşı genel olarak iyi bir konumda olduklarını düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

***

HSBC, 1 sterline satın aldı

HSBC, iflas eden Silikon Vadisi Bankası’nın İngiltere iştirakini 1 sterline satın aldı. İngiltere Hazine Bakanı Jeremy Hunt, yapılan anlaşma sayesinde bankadaki mevduatların vergi mükelleflerine yük olmadan koruma altına alındığını bildirdi. Bankanın merkezinin bulunduğu ABD’de Hazine ve Fed mevduatları korumak için ek fon oluşturulduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Almanya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) Silikon Vadisi Bankası’nın Almanya şubesi için moratoryum ilan etti. BaFin, SVB’nin Almanya şubesinin ülkenin bankacılık sektörü için sistematik risk oluşturmadığı vurgulanarak, 30 mayıs 2018’de Almanya’da faaliyetlerine başlayan bankanın mevduat toplamadığı ve banka kaynaklarının Aralık 2022 itibarıyla 789,2 milyon avro olduğu bildirildi.