Bankacılara SGK nöbeti

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Performans düşüklüğü gerçekçe gösterilerek unvanı düşürülen 15 yıllık bankacı Nadide Kısa’nın beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından, bankacılık sektöründeki mobbing iddiaları yeniden gündeme geldi. Adı sürekli mobbing ve ağır çalışma koşullarıyla anılan bankacılıkta yaşanan sorunlara bir yenisi eklendi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emekli maaşı ödemeleri için 17 farklı bankayla anlaşma imzalaması, emeklileri bankalarına çekmek isteyen banka yönetimlerinin çalışanlara baskı uygulamasına neden oldu. Bir bankanın, personeline hedef olarak SGK binalarında nöbet tutarak müşteri kazanma görevi verdiği ortaya çıktı.

SGK kapısında nöbet
Emeklilerin, maaşlarını kendi şubelerinden alması için yoğun çaba gösteren banka yönetimleri, şube çalışanlarını SGK binalarına ‘nöbete’ göndererek, adeta ‘emekli avına’ çıkartıyor. Banka yönetimleri, çalışanlarından emeklilik başvurusu için SGK’ye gelen yurttaşları kapıda karşılamasını istiyor. Görev tanımlarının dışına çıkan çalışanlar ise burada yurttaşı ikna etmek için uğraş veriyor. Bazı SGK binalarında, aynı bankaya ait farklı şube çalışanlarının “yurttaşları ikna” için gönderilmiş olması da dikkati çekiyor.

‘İnsanlara yanaşın’ talimatı
Banka yönetimi tarafından aranarak, pazartesi sabahı direkt SGK’ye gitmesi yönünde talimat aldığını belirten yabancı sermayeli özel bir bankanın çalışanı, “Şubede işimiz var mı, randevumuz var mı, hasta mıyız değil miyiz? Bunlar kimsenin umurunda değil” diye konuştu. Çalıştığı bölgedeki tüm bireysel portföy çalışanlarından illegal şekilde SGK binasına girerek insanlara yanaşmasının ve “Emekli olmak için mi geldiniz?” sorusunu yöneltmesinin istendiğini aktaran banka çalışanı, “Bunları yaparken meslek hayatımız, iş yapış modelimiz, kurumsallığımız, kimliğimiz nerede?” diye sordu.

‘Ailem için katlanıyorum’
Ödemesi gereken kredileri, işsiz eşi ve okula giden çocuğu nedeniyle yaşananlara katlanmak zorunda olduğunu kaydeden bankacı, “SGK’den döndükten sonra da görüştüğümüz kişilerin kimlik numaralarını isteyen bir maile cevap vermek zorunda kalıyoruz. Şube müdürü en az 12-13 ‘kazanım’ yapmamı istiyor” dedi.