Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de faaliyet gösteren 14 bankanın not görünümünü negatife çekti. 1 bankanın notu ise indirildi

Bankaların kredisi 'tükeniyor'

Geçen hafta sonunda Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin altındaki notunun bu kez de görünümünü negatife indirerek yeni not indiriminin sinyalini veren kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten bu kez de Türkiye'de bulunan bankalara kötü haber geldi. Kuruluş, 17 bankanın 14'ünün not görünümünü negatife revize ederken 1 bankanın notunu ise indirdi. Not görünümü negatife çekilen bankalar şöyle: Akbank, Alternatifbank, HSBC, ING Bank, Finansbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TSKB ve GRI Export Credit Bank of Turkey. Bu bankalara ek olarak Şekerbank'ın yerel para ve döviz cinsi mevduat notu negatif görünüm ile bir kademe düşürerek B1'den B2'ye çekildi. Denizbank ve burgan Bank ise not görünümlerini korudu.

Varlık kalitesi düşüyor
Kuruluştan yapılan açıklamada Türk bankalarına ilişkin bu revizyonun, Türkiye'nin kredi notu görünümünün "durağandan negatife" indirilmesinin yol açtığının altı çizildi. Moody's açıklamasında, bu revizyonun, devletin ihtiyaç halinde Türk bankalarına destek verme kapasitesindeki gerilemesini de yansıttığı belirtildi. Türkiye ekonomisinin görünümünün eylül ayından bu yana ciddi oranda kötüleştiğine işaret edilen açıklamada bankaların varlık kalitesinin, gelir üretiminin ve sermayelerinin negatif etkileneceği bildirildi.

'Ekonomi kötüye gidiyor' ısrarı
Alınan karar, hükümet ve Saray çevresinin aksine Moody's'in Türkiye ekonomisinin kötüleştiğine dair görüşünde ısrar taşıdığını gösteriyor. Kuruluş önce Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmiş, geçen hafta sonunda ise Ba1 olan yatırım yapılamaz derecedeki kredi notunun görünümünü negatife çevirmişti. Yapılan açıklamada, "Ekonomik büyümedeki yavaşlama sürdü... Yurtiçi güveni etkileyen devam etmekte olan siyasi ve jeopolitik gerilimin yanı sıra, TL'deki keskin değer kaybı ile yüksek enflasyona yol açan ve güçlenen dış baskılar büyümenin kısa vadede geçen yılki beklentilere kıyasla baskı altında kalmasına yol açacak" denmişti.

***

Ocak ayında uyarmıştı

Moody’s’in bankaların not görünümünü negatife indirmesi akıllara kuruluşun ocak ayında yaptığı uyarıyı getirdi. Kuruluş, yaptığı açıklamada 2017 yılında Türk bankacılık sektöründe kârlılığın takibe düşen kredilerdeki artış nedeniyle zayıflayacağını öngörmüştü. Karlılıktaki zayıflamaya gerekçe olarak ise yüksek enflasyon, liradaki değer kaybı, yatırım ortamındaki olumsuz görünüm ve jeopolitik gelişmeler ile güvenlik sorunları olarak gösterilmişti. Açıklama, hükümet tarafından ‘gerçeklerle uyuşmuyor’ denerek eleştirilmişti.