Banksy Paris sokaklarında

Çarpıcı duvar resimleriyle tanınan ve kimliği bilinmeyen 'gerilla sanatçı', film yönetmeni ve siyasi aktivist Banksy, Paris sokaklarını ilk kez 'bombaladı'. Sanatçıya ait olduğu düşünülen işlerden biri, IŞİD'in 3 yıl önce kentteki saldırılarında hedef alarak yaklaşık 90 kişinin ölümüne yol açtığı gece kulübü Bataclan'ın kapısında yer aldı.

Sputnik'te yer alan habere göre sabah saatlerinde Paris'teki Bataclan konser salonundan geçenler Banksy'nin işlerini andıran bir duvar resmini konser salonunun yangın çıkış kapısında gördü.Duvar resminde yas tuttuğu görülen başörtülü bir kadın figürü bulunuyorbanksy-paris-sokaklarinda-480099-1.

AFP'ye göre Bataclan'daki duvar esmi son günlerde Paris sokaklarında görülen ve Banksy'e ait olduğu tahmin edilen 7. eser.

Banksy henüz bu işlerin kendisine ait olduğu yönünde bir doğrulama yayımlamadığı için eserlerin kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak dünyanın en ünlü grafiti sanatçılarından biri olan Banksy'nin önceki eserlerini bilinler Paris'teki duvar resimlerinin ona ait olduğunu düşünüyor.

Paris'te Banksy'e atfedilen son duvar resimleri Fransız hükümetinin sığınmcılara yönelik sert tutumunu hedef aldı.

Bunlardan kentin kuzeyindeki Porte de la Chapelle'de yer alan eser, Mart 2018'de tartışmalı şekilde kapatılan mülteci merkezinin yakınında bulunuyor. Merkezin kapanması yaklaşık 2.000 sığımacının sokaklarda yaşamasına yol açmıştı.

banksy-paris-sokaklarinda-480100-1.

Söz konusu eserde sokakta yaşadığı anlaşılan siyah bir küçük kızın Naziler'in simgesi svastikayı (gamalı haç) pembe renkteki sprey boyayla kapattığı görülüyor. Ancak esere önce mavi bir boyayla zarar verildiği ardından da tamamen yok edildiği ortaya çıktı. Nazi işaretine yönelik tepkiler sonucu esere zarar verilmiş olabileceği de bir ihtimal.

banksy-paris-sokaklarinda-480101-1.

Dikkat çeken eserlerden bir diğeri de Flanders Caddesi'nde yer alan 'başörtülü Napolyon' duvar resmi.

Eser, Jacques-Louis David adlı ressamın 'Napolyon Alpler'i geçiyor' adlı ünlü tablosunun Banksy tarafından yapılmış pastişi.Banksy'nin bu eserle Fransa'nın kamuya açık yerlerde İslami örtülere getirdiği yasağı hedef aldığı sanılıyor.

banksy-paris-sokaklarinda-480102-1.

Bir diğer eser ise 1968'de öğrenci ayaklanmalarının kasıp kavurduğu Sorbonne Üniversitesi yakınlarında yer alan Minnie Mouse tokası takmış bir farenin resmi.Resmin üzerinde 'Mayıs 1968' yazısı yer alıyor. Fareleri sıklıkla haksızlığa uğramış sıradan insanları simgelemek için kullanan Banksy'nin bu eserle 'Fransızların devrimci ruhunun öldüğü' yorumunu yaptığı sanılıyor.

banksy-paris-sokaklarinda-480109-1.banksy-paris-sokaklarinda-480110-1.

Eserlerin diğerinde patlatılan bir şampanya şişesinin mantarına binerek uçan bir fare, bir yol işaretini dinamitleyen bir fare ve siyasetçi ya da iş insanı olduğu düşünülen bir figürün 'bacağını kestiği bir köpeğe kemik sunarkenki' tasviri bulunuyor.