Baraj köyleri sular altında bıraktı: Bir çift açlık grevinde

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde Danıştay'ı yürütmeyi durdurma kararına rağmen kaçak olarak faaliyetini sürdüren Pembelik Barajı onlarca köyü sular altında bıraktı. Bir yıldır Peri Suyu'nun diğer tarafında ancak yırtık bir botla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan köylülerden Adile Ayhan Arduç çifti devletin ve barajı yapan Limak-Bilgin ortaklığının taleplerine yanıt vermemesini protesto amacıyla açlık grevine başladı.

Derginokta.com'da yer alan habere göre halk arasında Küçük Paris olarak adlandırılan Peri Suyu kenarındaki Ilısuyu Köyü Pembelik Baraj projesiyle başka bir hale büründü. 2008'de Limak-Bilgin ortaklığında yapımına başlanan baraj ve HES projesiyle 60 kişinin hayatı dağıldı. Bunun nedeni ise baraj inşaatı nedeniyle sular altında kalan yollar ve köprüler.

SÖZLER TUTULMADI
Yaklaşık bir yıldır mezrada tek başına yaşayan Arduç çifti evde depoladıkları gıda ve ara ara botlarla geçtikleri karşıdan aldıkları temel ihtiyaç malzemeleri ile yaşamlarını idame ederken, bu süre zarfında da mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkili makamlara başvurularda bulundu.

Pempelik Barajı’nın yapımını gerçekleştiren LİMAK Şirketi‘ne mağduriyetlerini bildiren aile hiçbir muhatap bulamadı. Sözler tutulmayınca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere başvuran ailenin tüm girişimleri de sonuçsuz kaldı.

EĞER BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİRSE
Eylemi başlattıkları gün Dersim Vali Yardımcısı Hasan Çiçek’in kendilerini aradığını kaydeden aile, Çiçek’in LİMAK Şirketi’ne 6 aylık süre tanıdıklarını bu süre zarfında köprünün yapılmaması halinde yaptırım uygulayacaklarını belirttiğini söyledi.

6 ay sonra kış ayının geleceğini ve yine aynı mağduriyetin devam edeceğini dile getiren aile, resmi bir adım atılmadan eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ayhan Arduç, kendi topraklarında mülteci durumuna düştüklerini belirterek, ülkede anayasadan, insan haklarından, engelli haklarından ve köye dönüş projelerinden bahsedildiğini fakat içinde bulundukları durumun her şeyi özetlediğini söyledi. Arduç, “Burada başımıza bir şey gelirse sorumlusu Nazimiye Kaymakamı, Tunceli Valisi, Köy Hizmetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır” diyor.

KAÇAK BARAJ
Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırları arasında kalan Peri Suyu’nun üzerindeki Pembelik Barajı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bakanlar Kurulu’nun kendisine devrettiği yetki ile Kasım 2010’da acele kamulaştırma kararı aldı. Bu kararla topraklarına el konulan Hasan Akyol’un açtığı davada Danıştay 6. Daire, Aralık 2011’de oy birliği ile acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.

Ancak bölge halkının kararın uygulanması için yaptığı başvurulara rağmen inşat devam etti. Doğayı geri dönüşümü olmayacak şekilde tahrip eden şirket ve sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı.

Bakanlar Kurulu’nun Haziran 2012’de aldığı yeni bir acele kamulaştırma kararı ile bir kez daha köylülerin taşınmazlarına el konuldu. Acele kamulaştırmanın iptali için köylülerin açtığı davada Danıştay 6. Daire bir kez daha yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karara rağmen barajda su tutuldu. Pembelik Barajı, şu anda kaçak olarak faaliyetini sürdürüyor.