Longoz ormanlarını yok edeceğini ortaya koyan rapor sonucu Demirköy Barajı'nın inşaatının durdurulmasına rağmen, alan içinde taş ocağı kurulmasına izin verildi

ÖZGÜR GÜRLEYEN

Trakya Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yapılması planlanan Demirköy barajı, Kırklareli İğneada'da bulunan, Avrupa'nın en büyük Longoz (Subasar) ormanlarını tehdit ediyor. 2001'de üniversitenin hazırladığı raporla inşası durdurulan barajın yapımı Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun geçen nisan ayında verdiği kararla yeniden başladı.

Doğa Gözcüleri Derneği kurucularından AsafErtan, baraj inşaatının bölgedeki yaban hayatı yok edeceğini; derelerin suyunu tutarak koruma alanı statüsünde olan Longoz ormanlarının kurumasına ve yok olmasına sebep olacağını söyledi. Bulanık Dere üzerine yapılması planlanan 90 metrelik baraj duvarının; yollar, şantiye alanı ve regülatör gibi yapıların orman dokusunu tahrip edeceğini belirten Ertan biyolojik çeşitliliğinde zarar göreceğine dikkat çekti.

Lüleburgaz Tema Temsilcisi Hakan Dedeoğlu da, Trakya Bölgesi'nden İstanbul'a su taşınması çalışmaları devam ederken Tema heyetinin Kırklareli, Kıyıköy, Vize ve Çakıllı'da incelemelerde bulunduğunu ifade ederek ,"İSKİ tarafından sürdürülen Istranca Dereleri Projesi kapsamında Rezve ve Bulanık Dereleri'nden tünellerle Terkos Gölü'ne su taşınmasının bölgenin tarım, ormancılık ve balıkçılığa dayanan ekonomik faaliyetlerini sekteye uğratacağı ve İğneada Subasar Orman Ekosistemini tehdit edeceği gözlemlendi" dedi.

Trakya Üniversitesi'nin raporuna göre, İğneada Longoz'u 150 kuş türü, 18 tür memeli, dokuz tür sürüngen, beş tür kurbağa ve 14 tür otsu bitki ve çalıya ev sahipliği yapıyor. Longoz'da bulunan 15 kuş türü soyunun tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

NELER YOK OLUR?
» Longozlar yok olur! Longozları gençleştiren, çeşitliliği sağlayan en önemli etken her yıl sularla kaplanmasıdır. Su giderse, önce çeşitlilik gider, ardından da binlerce hektarlık orman.
» Bitki çeşitliliği yok olur! Longozlarda yaşayan 544 tür bitki yok olur.
» Hayvan çeşitliliği ve yaban hayat biter! 310 tür böcek, 28 tür balık, 46 tür memeli, 194 tür kuş ve 17 tür sürüngenin yaşam alanı kaybolur.
»Patlayan erikli, mert, saka ve deniz gölleri sonsuza kadar patlayamaz! Bu suların iğneada Körfezi'ne akmaması balıkçıların da sonu anlamına gelir. Bilimsel veriler göstermiştir ki Mısırlıların Nil Nehri üzerinde Asuan Barajını inşa etmelerinden sonra balık popülasyonu yüzde 40 azaldı.
»Longoz tuzlu su basar! Bu durum, yöredeki meyvecilik, kavakçılık, hayvancılık.ormancılık sektörlerini olumsuz etkileyecektir.
» Dünyanın İğneada'ya yöredeki nadir ekosistemlerle başlayan ilgisi yok olur! Tüm dünyadan Demirköy'e iğneada'ya Sivrilere'e gelmeye başlamış ve ekoturizm için umut yaratmışken bu ilgi yok olur.