Hasankeyf’te yapılması planlanan Ilısu Barajı çalışması kapsamında günde yüzlerce kamyonun köylerinden geçtiğini belirten Kesmeköprülüler, araçların bıraktığı tozlar yüzünden...

Yapımına toplumun tüm kesimlerinin karşı çıktığı Ilısu Barajı’nın yapılması için harekete geçen AKP Hükümeti’ne bölgede yaşayan köylülerin tepkileri büyüyor. Batman Merkeze bağlı Kesmeköprü 3 Köyü’nde yaşayan yurttaşlar baraj yapılmadan huzurlarının bozulduğunu, bu gidişle isyan edip köy yolunda oturma eylemi gerçekleştireceklerini belirtti. Köy sakinlerinden Halit Tapkan, günde yüzlerce kamyonun köyün içinden geçtiğini belirterek, “Baraj yapacağız dediler hayatımız mahvoldu. Bu yolu yaptılar ve Hasankeyf’i yukarı çıkaracağız diyorlar. Her gün yüzlerce kamyon köyümüzden evimizin önünden geçiyor. Evimizin kapısını açamıyoruz bu sıcakta” diye konuştu.

 

‘ERDOĞAN BİZİ MAĞDUR ETTİ’

Kamyonların çıkardığı tozlar yüzünden bahçesinin kuruduğunu belirten Tapkan, “Kamyonların çıkardığı toz nedeniyle şikâyet ettiğimiz zaman, ‘kapılarınızı pencerelerinizi kapatın’ diyorlar. Bu sıcakta eve tıkandık. Kapılarımızı kapatsak da bahçemizi nereye taşıyacağız” diye konuştu. Tek geçim kaynağının bahçesinin olduğunu belirten Tapkan, “Bahçemin içindeki ürünlerin hepsi toz dumandan kurudu. Erdoğan bize söz verdi barajı yapmayacağım diye ama yapıyor. Barajı yapacaksa da insanlara zarar vermesin. Her gün bu bahçeyi suluyoruz ve yıkıyoruz. Erdoğan bizi mağdur etti” diye yakındı.

 

‘BAHÇELER TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ’

Ailesinin geçimini, ektiği bahçeden sağladığını söyleyen 80 yaşındaki Beşir Tapkan’da çalışma yapan araçlar yüzünden bahçesinin kuruduğunu belirterek, “Evimizde oturamıyoruz. Tek geçim kaynağımız olan bahçelerimiz kurudu. Gürültü bir yana toz bir yana her şeyiyle bizi rahatsız ediyor. Bize yaptıkları iyilik bu mu? Madem böyle rahatsız ediyorlar bizi buradan atsınlar. Biz hükümete inanmıştık. Baraj yapmayacağız demişlerdi ama şimdiden bizi yani Hasankeyf halkını rahatsız etmeye başladılar bile” dedi. On gün önce başlayan bu çalışma ile yaşamlarının alt üst olduğunu belirten Tapkan, “Bu halkın hepsini bir dağın eteğine koyacağız, diyorlar ve yapılacak yeni yerleşim yeri için çalışmalarına başladılar bile.

Bütün ağaçlarımız tozdan kurudu ne yapacağız bilmiyoruz. Kuraklıktan dolayı içecek su bulamazken bu ağaçları hergün tozdan yıkamaya gücümüz yetmiyor” dedi. DİHA