Herson bölgesindeki Nova Kakhovka Barajı vuruldu. Dinyeper Nehri kıyısındaki halk tahliye edilirken Kiev ve Moskova birbirlerini suçladı. Avrupa Konseyi ise sivil altyapıya saldırıların savaş suçu olduğunu belirtti.

Barajı vurdular
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Ukrayna’nın karşı taarruzu Rusya tarafından püskürtülürken Moskova’nın kontrolündeki Herson bölgesindeki Nova Kakhovka Barajı’na saldırı düzenlendi. Baraj hasar görürken bölge sular altında kaldı. Barajın üstünde yer aldığı Dinyeper Nehri kıyısında yer alan yerleşim yerleri tahliye edildi. Rusya’nın atadığı belediye başkanı Vladimir Leontyev, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden açıklamalarda bulundu. Leontyev, su seviyesinin 12 metreye yükselebileceğini duyururken, gelecek 72 saat içerisinde su seviyesinin daha da artmasının beklendiğini belirtti.

Ukrayna Ulusal Polisi de halka “bölgeyi terk edin” uyarısı yaparken bölgenin tahliye edilmesi istendi. Rus yetkililer, “Hasarın boyutu, taşan suyun hızı ve miktarı ve sular altında kalan alanlarla ilgili incelemeler devam ediyor” açıklaması yaptı.

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Baraja düzenlenen saldırı, Ukrayna güçlerinin karşı saldırıya geçtiği bir döneme denk geldi. Rus haber ajansı TASS, Ukrayna güçlerinin gece saatlerinde bir saldırı düzenlediğini duyurdu. Kremlin’den yapılan açıklamalarda da barajın Kiev güçlerinin havan topu saldırıları yüzünden kısmen tahrip olduğu belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kahovka Hidroelektrik Santrali’ndeki (HES) hasarın Ukrayna’nın sabotajı sonucu meydana geldiğini söyledi.

Ukrayna ordusu ise Rus güçlerinin barajı patlattığını iddia etti. Ukrayna lideri Zelenski, Nova Kakhovka Barajı’na yönelik saldırının arkasında “Rus teröristler” olduğunu iddia etti.

Fotoğraf: AA

AVRUPA’DAN TEPKİ GELDİ

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu belirterek Rusya’nın bu saldırılardan sorumlu tutulacağını belirtti. 

Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, “Rusya’nın terörizmi yeni bir boyuta ulaştı. Barajları havaya uçurmak kitlesel yıkıma ve ölümlere neden oluyor. Geçici bir özel mahkeme Rusya’yı sorumlu tutacaktır. Hepimizin iyiliği için Ukrayna bu savaşı kazanmalıdır” dedi.

BM’YE TEPKİ

Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk, Birleşmiş Milletlerin "Bugün Rus Dili Günü" başlığıyla paylaştığı gönderiye tepki gösterdi. Stefançuk, gönderiyi alıntılayarak “Bugün anadili Rusça olanlar Kakhovka hidroelektrik santralini havaya uçurdu. Ancak BM’nin tutumuna bakılırsa, Rus dili günü Ruslar tarafından işlenen çevre katliamından daha önemli” ifadelerini kullandı.

BARAJ NEDEN ÖNEMLİ?

Bölgenin en önemli barajı olan Nova Kakhovka Barajı Dinyeper Nehri üzerine kurulmuş durumda ve çok büyük bir rezervuarı bulunuyor. Çok büyük bir alana yayılan baraj 2022’de Ukrayna’nın tekrar ele geçirdiği Herson’u sular altında bırakmanın yanı sıra 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a ve Zaporijya Nükleer Santrali’ne de su sağlıyor.