Baran Tursun Vakfı’nın yeni projesi ile, bir araya gelecek 30 asker ve 30 gerilla annesi “Çocuklarımızı AKP’ye kurban etmeyeceğiz” diyecek

Baran Tursun Vakfı: Asker ve gerilla anneleri bir araya gelecek

ZEYNEP YÜNCÜLER - yunculerzeynep@gmail.com

İzmir’de polis kurşunuyla ölen Baran Tursun’un ölümünün ardından baba Mehmet Tursun tarafından kurulan Baran Tursun Uluslararası, Dünya Ölçeğinde Silahsızlanma, Yaşam hakkı, Özgürlük, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Vakfı’nın (BARANSAV) kapatılması için, Emniyet, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurmuş ve geçtiğimiz günlerde vakıf müfettişleri hazırladıkları raporda kapatılma istemini reddetmişti. Bu olumlu kararın ardından, çalışmaları için daha çok motivasyon elde ettiklerini belirten baba Tursun, bir ay içerisinde Barış Bloku’nun çatısı altında, vakıf olarak 30 asker annesi ve 30 gerilla annesini bir araya getirip, “Biz çocuklarımızı AKP’ye kurban etmeyeceğiz” adı altında bir etkinlik başlatacaklarını belirtti.

‘OĞLUMU KORUMAYA GELDİM'

BARANSAV’ın yaklaşık bir ay içinde, Barış Bloku ile beraber başlatacağı etkinlik hakkında baba Tursun şöyle konuştu: Her gün her an tanık oluyoruz; devlet çocuklarımızı koruyamıyor, hatta öldürüyor. Çocuklarını analar koruyacak, Antep’ten Şırnak’a kadar karakol etraflarında koridor oluşturacaklar. Kol kola girecekler, biz de soracağız; ‘Ana sen karakolun orada ne arıyorsun? ‘ onlar da ‘Ben oğlumu askerliğe gönderdim, ona, buna feda olsun diye göndermedim, ben oğlumu korumaya geldim’ diyecek. Gerilla ailesi de dağ yamacına gidecek, onlara da soracağız; ‘Ana sen ne arıyorsun orada?’ onlar da, ‘Ben oğlumu devletin bonbardımanından korumaya geldim’ diyecek.” İzmir Karşıyaka metroda ve Kemeraltı’nda da annelerin bir araya geleceğini belirten baba Tursun, “Örneğin anne metroda halkın arasında ‘Ben Dağlıca’da askerlik yapan falancanın anasıyım, ben oğlumu istiyorum. Çürük raporu alan oğullarınız askere gitsin, size feda etmiyorum çocuğumu’ diyecek.” dedi.

‘TİCARİ BASKILAR BAŞLADI'

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, emniyetin talebine verdiği ret karar ile ‘vakıf kapatılacak’ korkusunun sona erdiğini ancak ticari baskıların başladığını belirten baba Tursun, “SGK’dan bir tebligat geldi; 22 yıl önce falanca yerde inşaat yapmışınız burada işçilikleri az göstermişiniz, 22 Milyon ödeyeceksiniz, diye. Avukatlarımızla beraber itirazda bulunduk. Banka teminatlarımızı yatırdık. Eğer bir hatamız varsa devlet bunu zamanında tespit edip, o teminatlarımızdan kesmeleri gerekiyordu. Bunun 22 yıl sonra gelmesi demek; vakfı kapatamayınca, maddi ve manevi bizi yıpratmak.” diye konuştu.