Barcelona'da sol forum ve 1 Mayıs: Erdoğan istifa

DIŞ HABERLER

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesinin başkenti Barselona’da yaşayan Türkiyeliler siyaset forumu ve 1 Mayıs kutlamaları için bir araya geldi. Ciutadella parkında CHP, SOL Parti ve TİP temsilcilerinin de katıldığı, “Seçimler ve seçim sonrası Türkiye siyaseti” konulu forumda ittifaklar, ortak cumhurbaşkanı adayı, seçim sonrasına dair kaygılar tartışıldı. Katılımcılar tek adam rejiminden kurtulmak için her bir oyun değerli olduğunu belirterek halen çekimser olan seçmenlerin ikna edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Üzerinde durulan ve talep edilen bir başka konu ise solun birlikte hareket edebilme gücü, özgür bir özne haline gelmesi ve Kürt hareketi ile ilişkileri ve son dönemlerdeki tartışmalar oldu. Kürt sorununun çözümüne dair geçmiş örneklerden de yola çıkılarak kaygılar ve çözüm fikirleri paylaşıldı. 

1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ

Forumun ertesi günü ise Türkiyeli solcular Barcelona’daki 1 Mayıs kutlamasına katıldı. Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı, İspanyolca ‘Ekmek, Barış, Adalet ve Özgürlük’ sloganın yazılı olduğu pankartın açıldığı yürüyüşte coşku hakimdi. 

CHP, SOL Parti, TKP ve TİP taraftarlarının katıldığı yürüyüşte grup ellerinde Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Behice Boran gibi Türkiye sosyalist hareketinin tarihsel kişilerin, Selahattin Demirtaş, Can Atalay ve Mücella Yapıcı gibi siyasi tutukluların ve birçok başka aydının fotoğraflarının olduğu dövizler de taşıdı. 

Yürüyüş boyunca grup sık sık, “Erdoğan istifa”, “Her yer Taksim Her yer Direniş”, “İsyan, Devrim, Özgürlük”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı.