Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, Beyoğlu’nda düzenlediği basın toplantısında, 4 Ocak’ta Kayseri’de bir çocuğun ölümünün ardından, son bir ayda aşırı artış gösteren sokak köpeklerine yönelik linç eylemlerine dikkat çekti. Basın toplantısında, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik kanun dışı uygulamalarına ve mevcut barınakların kötü durumu ile ilgili bir video gösterildi ve ardından son bir ayda yaşanan belediyelerden […]

Barınaklar hayvanları asosyalleştiriyor

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, Beyoğlu’nda düzenlediği basın toplantısında, 4 Ocak’ta Kayseri’de bir çocuğun ölümünün ardından, son bir ayda aşırı artış gösteren sokak köpeklerine yönelik linç eylemlerine dikkat çekti. Basın toplantısında, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik kanun dışı uygulamalarına ve mevcut barınakların kötü durumu ile ilgili bir video gösterildi ve ardından son bir ayda yaşanan belediyelerden kaynaklanan hak ihlâlleri okundu.

Delegasyondan Elif Ertürk sokak köpeklerini hedef hâline getiren haberlere ilişkin olarak “Sokak hayvanlarının tümünün şehirlerdeki varlığının tehdit altında olduğu şu günlerde, bu tarz haberler, yaşanan felaketlere kamu nezdinde meşru zemin yaratmaktadır” diye konuştu.

Yasa için talepler hiçe sayılıyor

Delegasyondan Burak Özgüner ise, Çok yakında TBMM gündemine gelecek olan yasa tasarısı ile ilgili olarak konuştu. Özgüner, “Taleplerimiz sadece not alındı, yasama sürecine aktif katılımımız konusundaki taleplerimiz ısrarla yok sayılıyor. Hayvanların hakları için sokaklarda, mahallelerde, adliyelerde, kısacası tüm kamusal ve özel alanlarda mücadele veren STK’lerin dışarıda bırakıldığı bir yasama çalışmasından, sokak hayvanları için sadece sürgün, esaret ve ölüm çıkacaktır” dedi.

Köpek eğitmeni ve davranış uzmanı Çağla Çankırılı ise “Binlerce yıldır beraber yaşadığımız köpeklerin yeri toplama kampları yani barınaklar, ıssız ormanlar değil, yine biz insanların yanıdır. Şehirden uzak bölgelere atılan köpekler insandan uzaklaşıyor, asosyalleşiyor, düzenli kısırlaştırma yapılmadığı için nüfus kontrolden çıkıyor” dedi.