Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Maltepe’ye yıkıma gelen ekipler amacına ulaşamadı. Polise direnen gecekondu sahipleri, yaşanan gerginliğin ardından yıkımı 20 gün erteletti....

Kentsel Dönüşüm Projesi, kendisini Maltepe’de çevik kuvvet ekipleri, dev dozerler ve gaz bombalarıyla gösterdi. Mahalleliler, maruz kaldıkları gaz bombaları ve coplara rağmen yıkıma direnince, 10 kişi gözaltına alındı. Yıkım ekipleri 20 gün sonra tekrar gelmek üzere mahalleyi terk etti.
Maltepe İlçesi, Başıbüyük Mahallesi sabah saatlerinde yıkıma ekipleriyle uyandı. Sulukule ve Tarlabaşı’nda bir çok insanı yaşam alanından koparan ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında, 19 evi yıkmak ve Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yapacağı dev konutlara yer açmak için gelen ekipler, mahallelilerin direnişiyle karşılaşınca, polis mahalleye çıkartma yaptı.
Evlerini yıktırmak istemeyen ve barınma hakkının devlet tarafından sağlanması gereken bir koşul olduğunu söyleyen mahalleliler, polis copları ve gaz bombalarıyla dağıtılmaya çalışıldı. Polisin şiddet kullanmasına rağmen direnişe devam eden Başıbüyük Mahallesi sakinleri, polisler ve yıkım ekiplerine taş atarak karşılık verdi. Çıkan olaylarda 10 kişi gözaltına alınırken, onlarca kişi de yaralandı.
‘EVLERİMİZİ YIKTIRMAYACAĞIZ’
Evlerinin içine kadar gaz bombaları atılan mahalleliler, Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse’nin defalarca “yıkım olmayacak”, “mağdur edilmeyeceksiniz” sözleri vermesine rağmen TOKİ aracılığıyla zengin etmeye çalıştıkları eş dostları için evlerinin yıktırılmak istendiğini öne sürdüler.
Fakir semtlerdeki arsa ve evlerin AKP İktidarı tarafından AKP’ye yandaş müteahitlere peşkeş çekildiğini ileri süren Başıbüyük Mahallesi sakinleri, “Başıbüyük Halkındır, Halkın Olacak”, “Evlerimizi Yıktırmayacağız” haykırışlarıyla saatlerce sürdürdükleri direniş sayesinde, yıkım ekiplerini bölgeden geçici olarak uzaklaştırmayı başardı.
AÇIKLAMA YAPILDI
“Başıbüyük halkının direnişi meşru ve haklıdır” diyerek bir basın açıklaması yayınlayan Temel Haklar Federasyonu açıklamasında “Siyasi iktidarın yasalarınca kolluk kuvvetlerinin halkın güvenliğini sağlaması gerekir. Bugün bir kez daha görülüyor ki polis, halkı değil, halkın sırtından zenginleşen, palazlanan müteahitleri şirketleri TOKİ’leri koruyor. Yine mağdur edilen, barınma hakkı elinden alınmaya çalışılan yoksul halk oluyor.’’ denildi. Yıkım ekipleri ve polis yetkililerinin evlerin boşaltılması için 20 gün süre tanıdığı bildirilirken, 20 gün sonrasında olacaklar için gözler Maltepe’ye ve TOKİ’ye çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ ve Maltepe Belediyesi arasında daha önce Başıbüyük Mahallesi'nin gecekondu dönüşümüyle ilgili protokol imzalanmıştı. Protokol gereği, mahallede yaklaşık 90 hektarı kapsayan parseller, kentsel yenileme alanı olarak belirlenmiş oldu. Ekipler 'yıkın' emri için hazır bekliyor. ONURKAN AVCI