Bu güne kadar etnik çat

Bu güne kadar etnik çatışma, tahrik ve tehditlere karşı endişelerini kamuoyuyla paylaşarak uyarı görevini yapan herkes için barış ve adalet ilkesine inanan Yurttaş Heyeti çok yönlü provokasyonlarla yeniden şiddet ortamına çekilmek istenen Şemdinli halkı ile dayanışma amacıyla 2 Aralık Cuma günü bölgeye geldi. Geziye Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Sekreketeri Musa Çam, KESK MYK üyesi Sevgi Göğçe, Türk Tabipleri Birliği'nden Gençay Gürsoy'un yanı sıra şu yazar gazeteci, hukukçu, akademisyen ve STK temsilcileri katıldı: Mehmet Ali Aslan, Oya Baydar, Ali Bayramoğlu, Bahri Belen, Aye Berktay, Ahmet Hakan Coşkun, Murat Çelikkan, Adalet Dinamit, Özlem Dalkıran, Tarık Ziya Ekinci, Fatma Gök, Berat Günçıkan, Ercan Karakaş, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mesut Öztürk, Özdem Petek, Vecdi Sayar, Derya Sazak, Hakan Tahmaz, Mebuse Tekay ve Van-Muş Ağrı-Diyarbakır Baro Başkan ve üyeleri.

Heyet Van Havaalanı'nda kadınlar tarafından zılgıtlar ve ''Biji aşati'' sloganları ile karşılandı. Daha sonra Hakkari'ye hareket eden heyet, Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu ve Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Bişar Mavigöz'ü ziyaret etti. Hakkari Valisi ziyaret eden heyet üyelerine ''Bir yurttaş olarak duyarlılığınızı paylaşıyorum'' dedi.

'VAN GÖLÜ CANAVARINA DÖNMESİN'
Bu ziyaretlerden sonra heyet üyeleri Hakkari'deki sivil toplum ve halk temsilcileri ile buluştu ve onları n izlenim ve taleplerini dinledi. Hakkarililer heyete ''Sesimizi duydunuz ve geldiniz. Size müteşekkiriz. Çünkü Şemdinli'deki bomba sadece Kürtlere değil, Türkiye'nin temeline atılmış bir bombaydı. Şayet burada güç birliği içinde çalışırsak Susurluk'ta kuyruğu yakalanan canavarın el ve ayaklarını bağlarız. Aksi takdirde bu Vangölü Canavarı'na döner'' diye konuştu. Ayrıca Hakkari'deki yurttaş temsilcileri ''Şemdinli halkı bu devletin üniter yapısına, demokrasiye, demokrasi bilinci sahibi vatandaşlar olarak sahip çıktı. Biz hiçbirimiz bölünmek istemiyoruz. Hiçbir Kürt İstanbul'a pasaportla girmek istemez. Ancak sorunun esas kaynağının 'Kürt meselesi' olarak adı konmalı'' dedi.

'BAŞBAKAN SÖZLERİNİ DÜZELTMELİ'
Toplantıda genel talepler olarak şunlar sıralandı: Başbakan ve hükümet üyelerinin kararlılıklarını ifade eden açıklama ve tutumları sürmeli, ancak Başbakanın 'Şemdinli halkını tanık kabul etmiyoruz' sözlerini de düzeltmesini bekliyoruz. Yargı süreci Türkiye'de çok yakı ndan ve ciddi takip edilmeli. Sorunun kaynağının Kürt sorunu olarak adı konmalı ve Kürt sorunun demokratik çözümü için adımlar atılmalı. Anayasal vatandaşlık bu konuyu çözmekte araç olabilir. Dil, televizyon, radyo yayınları üzerindeki baskılar kaldırılmalı, eğitim hakkı tanınmalı. Olaylarda ulusal basının taraflılıktan vazgeçerek objektif haberciliğe dönmesini bekliyoruz.

HEYET ŞEMDİNLİ'DE
Dün Şemdinli'ye gelen Heyet, Hakkari Belediye Başkan Vekili Bişar Mavigöz, Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından karşılandı. Cumhuriyet Caddesi'nde patlamanın meydana geldiği Umut Kitabevi'ni ziyaret eden heyet, kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ile görüştü. Heyet, getirdiğ i 25 koli kitabı, Yılmaz'a teslim etti. Heyetten Oya Baydar yaptığı konuşmada barış, kardeşlik ve dayanışma duygularıyla buraya geldiklerini söyledi.

Heyet sonra Şemdinli Kaymakamı, Belediye Başkanı ve 1-9 kasım bombalamalarının ilk soruşturmasını yürüten savcıyı ziyaret etti. Heyetin ölenlerin aileleri ve görgü tanıklarından oluşan yaklaşık 300 Şemdinlili ile yaptığı toplantıdan yine “barış” kararı çıktı. Dün akşam Yüksekova’ya geçen Heyet bugün Yüksekova halkıyla görüşecek.