Barış Akademisyenleri’ne disiplin cezası hak ihlali

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan Barış İçin Akademisyenler hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. AYM, Barış Akademisyenlerinin ihraç edilmesi ve yurtdışı çıkış yasağı konulmasına ilişkin kararının ardından bu kez aynı hükmü, disiplin cezası verilen akademisyenler için de aldı.

Bildirinin imzacısı çok sayıda akademisyen çalıştıkları üniversitelerde haklarında başlatılan idari soruşturmalar sonucu ayrı ayrı disiplin cezaları aldı. Akademisyenler, sözkonusu cezaların ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu belirterek Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. AYM ise akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM, akademisyenlere 10 bin TL ve 13 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca, ihlalin sonuçlarının kaldırılması için yeniden yargılama yapılacak.

Yüksek Mahkeme’nin kararında, başvurunun açıkça dayanaktan yoksun ve kabul edilemez kararı verilmesine ilişkin neden bulunmadığına değinilirken disiplin cezası verilmesinin de ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu aktarıldı. Akademisyenlerin başvurusunun bilim özgürlüğünün yanında akademik özgürlükle de ilgili olduğuna dikkat çekilen kararda, “Somut olayda uygulanan 657 sayılı Kanun hükümlerinin Anayasa’nın 13. maddesinin aradığı anlamda kamu gücünü kullanan organların keyfi davranışlarının önüne geçen ve kişilerin hukuku bilmelerine yardımcı olacak öngörülebilir ve kesin nitelikte kurallar olarak kabul edilmeleri mümkün değildir. Başvurucuların ifade özgürlüklerine yönelik 657 sayılı Kanun'un 125. maddesine dayanılarak yapılan disiplin cezası şeklindeki müdahalelerin kanunla öngörülmediği kanaatine ulaşılmıştır.”

ESKİ BAŞKANIN BAŞVURUSUNA RET

AYM’nin bir ifade özgürlüğü hakkı ihlaline ilişkin kararı da dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Eski Sur Belediye Başkanı Seyid Narin’in 2015’te bir basın açıklamasına katıldığı için cezalandırılmasıyla ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilmediğine karar verildi. Ayrıca Narin’in kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, siyasi faaliyette bulunma hakkı ve asil yargılanma hakkının ihlali konusunda yaptığı başvurular da kabul edilemez bulundu.