Hukukçu akademisyenler Altıparmak ile Akdeniz, barış akademisyenlerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru için rehber hazırladı. Başvuru rehberinde, akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiği temel alınıyor.

Barış Akademisyenlerine AİHM rehberi hazırlandı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, barış akademisyenlerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru rehberi hazırladı.

İmzacıların avukatları aracılığı ile, sendikaları yoluyla veya kendi girişimleriyle başvurabilmesi için gerekli belgeleri ve yapılması gerekenleri içeren rehber, dün Cyber Rights adlı internet sitelerinden yayınlandı.

Diğer OHAL ihraçlarından neden farklı?

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” metnini imzalayan akademisyenlerden, çoğu Ankara Üniversitesi’nden olan 54’ünün ihracına yönelik başvurular da AİHM’e yapıldı.

Ankara Üniversitesi, 127 akademisyeni ihraç ederek, akademiden en çok akademisyen ihraç eden üniversitelerden biri olmuştu.

Bianet'te yer alan habere göre, hukukçular Altıparmak, Akdeniz, Nisan Kuyucu, İnci Solak Akman ve Tuğba Öcal’ın hazırladığı başvurular 15 Haziran 2017’da mahkemeye sunuldu.

Başvurular, Barış için Akademisyenlerin diğer Olağanüstü Hal (OHAL) ihraçlarından farklılığı üzerine kuruldu.

Rehberle ilgili açıklamada, başvurularla ilgili şu bilgi yer aldı:

“AİHM 12 Haziran 2017 tarihli Köksal/Türkiye kararında, ihraçların OHAL Komisyonuna başvurması gerektiğini karara bağladı.

“Oysa bu başvurularla ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ metnini imzalayan akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini; ihracın bir bütün olarak devletin insan hakları ihlalini eleştirenlere yönelik baskısının son halkası olduğunu; müdahalenin fiili saldırılar, idari ve adli soruşturmalarla bir bütün oluşturduğunu belirterek Barış için Akademisyenler başvurularının diğer ihraçlardan farklı olduğunu iddia ettik.

“OHAL Komisyonu AİHM içtihadında daha önceki örneklerde görüldüğü üzere bu tür bir ifade özgürlüğü ihlalini gidermeye uygun olmadığı için de bu gruba diğer ihraçlardaki gibi OHAL Komisyonunun çözüm için adres gösterilemeyeceğini ileri sürdük.”

Rehberde ne var?

AİHM Başvuru Formu’nun PDF formatında doldurulması gerekiyor. Formla ilgili detaylar, rehberde yer alıyor.

Her AİHM başvurucusunun kendisine uygun şekilde uyarlayacağı ve PDF forma eklenecek olan “Olaylar” belgesi.

Kısa Açıklama kısmında, formun içine eklenmesi gereken bilgi ve belgelerin dökümü var.

EK Açıklama kısmında da AİHM Başvuru formu ile birlikte gönderilecek ek bildirim belgesi yer alıyor.

Ne olmuştu?

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararname'lerin (KHK) beşi ile 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyen ihraç edildi. Bu akademisyenlerden 58'i başka bir KHK ile göreve iade edildi.

En çok ihraçlar Süleyman Demirel Üniversitesi (193), İstanbul Üniversitesi (192), Gazi Üniversitesi (169) ve Pamukkale Üniversitesi'nde (164) yaşandı.

Türkiye'de 191 üniversite var. Bunlardan 15'i kararname ile kapatıldı. Kapatılan üniversitelerde 64 bin 533 öğrenci ve iki bin 805 öğretim elemanı vardı.

Yükseköğretim Kurulu'nun 2016 öğretim elemanları verilerinde 191 üniversitede 146 bin 124 kişi yer alıyordu.