İstanbul'a demirleyen 'Peace Boat' adlı gemiyle dünyayı dolaşan yaklaşık bin barış gönüllüsü, Küresel BAK üyeleriyle birlikte, hükümetin Lübnan'a asker gönderme kararını protesto etti

VOLKAN ŞAHİN
Japonya'dan çıktığı 54. dünya turunun yedinci durağı olan İstanbul Karaköy İske-lesi'ne dün demirleyen Peace Boat (Barış Gemisi) önünde basın açıklaması düzenlendi. Japon barış aktivistlerinin yanı sıra İsrail, Filistin, Hırvatistan ve Sırbistan'dan da katılımcıların olduğu gemi mürettabatıyla Küresel BAK üyeleri iskelede ortak bir açıklama yaptı. Grup adına konuşan Küresel BAK üyesi sanatçı Mehmet Ali Alabora, AKP hükümetinin Lübnan'a asker gönderilmesi yönündeki kararını eleştirerek, "Biz eğer oynanan oyuna seyirci kalmayarak orada söz sahibi olmak istiyorsak, Lübnan'a askerimizi değil doktorlarımızı, sanatçılarımızı, mühendislerimizi yani insani yardım yapacak ekipleri göndermeliyiz," dedi.

'1 EYLÜLDE TAKSİM'E'
Tarafların ateşkes koşullarına kesin olarak uyması gerektiğini dile getiren Alabora, barış yanlılarının Lübnan'da yaşananlara yönelik taleplerini, "Uluslararası toplum, acil insani yardımın hiçbir engellemeyle karşılaşmadan ulaştırılabilmesini, tahrip edilen Lübnan sivil altyapısının ve geçim kaynaklarının yeniden inşaasına yönelik çaba sarf edilmesini sağlamalıdır. Sorumlu kimseler, uluslararası hukuk kurallarına tabi kılınmalıdır. İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymalıdır," şeklinde sıraladı. Alabora, tüm duyarlı kesimleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Taksim Galatasaray Postanesi önünde düzenlenecek basın açıklamasına davet etti.

BİN LÜBNANLI İÇİN BİN GÖNÜLLÜ
Peace Boat gönüllülerini temsilen konuşan ABD'li Stacy Hughs ise kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan Peace Boat'un amacının, dünyanın her tarafındaki barış gönüllüleri ile buluşarak yeryüzünde barışı inşa etmek olduğunu söyledi. Japonya'dan gelen barış aktivisti akademisyen Prof. Takahash Kazuo de kendilerini karşıladığı için Küresel BAK'a teşekkürlerini ilettikten sonra, Lübnan'da bir an önce barışın egemen olması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Savaşın nedenleri ve sorumlularının araştırılması gerektiğini belirten Prof. Kazuo, "Arkamızda gördüğünüz Peace Boat'ta bin kişiyiz. İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında da bin kişi yaşamını yitirdi. Bu savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz," dedi.

Peace Boat'la İstanbul'a gelen Japon barış aktivisti üniversite öğrencileri ile Türkiyeli gençler akşam saatlerinde, Ortaköy Meydanı'nda bir araya gelerek savaşlara karşı ortak tepkilerini dile getirdi. Taksim Meydanı da Japonya'dan gelen gönüllülerin savaşları protesto eden dans gösterilerine sahne oldu.

Güleryüz'ün resimlediği tişörtleri hediye ettiler
Peace Boat'un
dün demirlediği İstanbul Karaköy İskelesi'nde Mustafa Alabora, Ayşe Demiröz, Tayfun Mater, Osman Aysu, Stefo Benlisoy, Şanar Yurdatapan ve Mehmet Demir gibi çok sayıda barış gönüllüsünün katıldığı basın açıklamasının ardından Stacy Hughs ve Prof. Takahash Kazuo'ya, üzerinde ressam Mehmet Güleryüz'ün Lübnan'da yaşanan insanlık dramını betimlediği çalışmasının yer aldığı tişörtler hediye edildi.

54. dünya turu
Barış Gemisi
projesi, barış ve dostluk adına dünyayı dolaşan Japonya'dan başlamış uluslararası bir organizasyon. 30 bin tonluk gemi daha önce 53 kez dünyayı dolaştı. 3 ay sürecek 54. turuna 21 Temmuz'da Tokyo'dan çıkan gemi, 7. durağı olan İstanbul'dan ayrıldıktan sonra 29 Ekim'de Japonya'ya dönecek.