‘Duymadın’ albümü müzikseverlerle buluşan Armağan Uludağ, “Sınırsız, herkesin eşit haklara sahip olduğu, barış dolu bir dünya en büyük dileğimiz” diyor. Uludağ, “Hayallerin peşinden koşmalı” diyor.

Barış gibi koksun tüm şarkılarımız

Buse İlkin Yerli

Müzisyen Armağan Uludağ yeni albümü “Duymadın” ile müzikseverlerin karşısında. Avusturya’nın çok kültürlü kentlerinden biri olan Innsbruck’ta bir klinikte laborant olarak çalışan İstanbul doğumlu Armağan Uludağ, bir yandan çeşitli dillerden söylediği şarkılarıyla sevenleriyle buluşmaya devam ediyor.

2015’te Yol TV’de “Kelimeden Tınıya” adlı kültür sanat programını hazırlayıp sunan Armağan Uludağ’ın, Hıdır Uludağ’ın eserlerinden oluşan, aranjörü bir Türk yönetmeni ise Slovak olan Türkçe-Kürtçe-Zazaca rengârenk bir ilk albümü var. Uludağ ile albümünü konuştuk.

Armağan Uludağ o albümden bahsederken, “Bugün hâlâ sevilerek dinlenilen ‘Adır Çever Bo‘ adlı eseri halklar ayrı dillerde aynı şarkıda buluşabilir diyerek Zazaca-Türkçe düzenlemiştik“ diyor. Uludağ ikinci albümünü de Hasan Saltık’ı sevgiyle anarak şu sözlerle anlatıyor: “Yine Yol TV sürecinde single şarkılarımı yaparken kendi şarkılarımı yazabilir miyim diyerek ‘Büyümek’ adlı ilk şarkımı yazdım. İçimizdeki büyümek korkusunu anlattığım bu şarkının da yer aldığı ikinci albümüm ‘Nar-ı Sevda’, Kalan-Z Müzik’ten 2017’de çıktı. Burada Hasan Saltık‘ı sevgiyle anmak istiyorum. İnsan ölüyor, ama yaptıkları kalıyor.”

KADINSAN YÜKÜN FAZLA

Pandemi sürecinde üçüncü albümüne odaklandığını belirten Uludağ, “Yeni albümüm ‘Duymadın’daki şarkıların bazıları uzun yıllardır özenle saklanıyordu. Kiminde hayranlıkla okuduğum bir aşk, kiminde insanların göç yollarında savaşlardan kaçarken çektikleri acılar vardı. İnsana dair her şey onlarda saklıydı. Bu şarkılar hayat bulsun istedim” diye konuşuyor.

Uludağ, albümün hayata geçme sürecine ilişkin, “İnsana, hayata tutunmak için sadece karnını doyurmak yetmiyor. Bir de hayalleri olması ve hayallerinin peşinden koşması gerekiyor. Hayat şartları çok sert. Pandemi, ekonomik koşullar, savaşlar insanları olumsuz etkiliyor. Az ya da çok bizler de bunlardan payımızı alıyoruz. 30 yıldır her gün 8 saat çalışan bir kadınım. Kadın olmanın altını çiziyorum, çünkü daha fazla yük taşıdığımız tartışılmaz bir gerçek. İnanın düşüm zorlu ve külfetli bir düş. Bir yıl önce başladık ve ancak bitirebildik. Yolu açık ola. Bakın bu mutluluk para ile satın alınamaz. Daha ne olsun?” diye konuşuyor.

Uludağ, albümünde her parçanın bir hikâyesi olduğunu ifade ediyor. Müzisyen, albümün çıkış parçası olan ve Hüsnü Arkan’la düet yaptığı Duymadın’ın sözlerini, Burhan Yücedağ‘ın 4 yıl önce önce sosyal medyada yayımladığı bir gönderide okuduğunu belirtiyor. Sanatçının gençliğimden beri çok severek dinlediği Hüsnü Arkan ile tanışmasına da vesile olmuş bu parça. Uludağ ayrıca, Burhan Yücedağ’ın şiirlerini derlediği bir kitap ile çok yakında okurla buluşacağının müjdesini veriyor.

EŞİT BİR DÜNYA MÜMKÜN

Albümde en önemli şarkılardan birinin “Sınır” olduğunu vurgulayan Uludağ, şarkının hikâyesini şöyle anlatıyor: “Para hırsının sürekli savaşlar çıkardığı, insanların yurtlarından sürüldüğü, bu dünyada tüm mülteci halkların derdini anlatan, ileride belki de insanlığın en büyük sorunlarından olacak göçler daha iyi anlatılamazdı. ‘Bir tek insana yasak, sınırdan sınıra koşmak!’ Sınırsız, herkesin eşit haklara sahip olduğu bir dünya dileğimiz, barış şarkımız olsun bu şarkı. ‘Sardunya’ ve ‘Eğer Ben’ ise kıpır kıpır ve rengârenk şarkılar. ‘Uslanmadım’ adı gibi. Hangimiz doğrularımızdan ve anılarımızdan vazgeçiyoruz ki. Akordiyonla çalınan nefis bir şarkı.”