Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı açıklama yapan çeşitli üniversitelerden bini aşkın akademisyen barış için yeniden masaya dönme çağrısı yaptı. Akademisyenler kalıcı barış istediklerini belirtti

‘Barış İçin Akademisyenler’den çağrı: Masaya dönülsün, kalıcı barış sağlansın

Sevil Aslan

Barış İçin Akademisyenler ismiyle bir araya gelen bini aşkın öğretim üyesi, Güneydoğu'da süren sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmalı ortamın sona erdirilmesini talep etti. Barış İçin Akademisyenler, çatışmalı sürecin sona erdirilmesine ilişkin paylaştıkları "Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metinle ilgili olarak, Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı basın toplantısı düzenledi.

CHOMSKY, BALIBAR, WALLERTEIN, AKAY
İmzacıları arasında Noam Chomsky, David Harwey, Etienne Balibar, Judith Butler, Immanuel Wallertein ile Türkiye’den Prof. Dr. Ahmet İnsel, Yrd. Doç. Nazan Üstündağ, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Dr. Egemen Cevahir’in de olduğu 89 farklı üniversiteden bin 439 akademisyenin imzaladığı çağrı metninin duyurulduğu İstanbul'daki basın toplantısında salona Kürtçe, Türkçe ve İngilizce “Bu Suça Ortak Olmayacağız” yazılı pankartlar asıldı.


Kürtçe ve Türkçe eş zamanlı olarak yapılan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı basın toplantısında Kürtçe metni akademisyen Dr. Yıldız Önen okurken, Türkçe metni Dr. Alper Açık okudu.

'SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN'
Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini talep eden Açık, hak ihlallerinde payı olan sorumluların ortaya çıkartılıp cezalandırılmasını istedi. “Yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz” ifadelerinde bulunan Açık, “Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz” vurgusu yaptı. Müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunmasını talep ettiklerini belirten Açık, bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediklerini söyledi.