Eski M-19 gerillası Başkan Petro, verdiği ‘tam barış’ sözünü tutmak için ilk adımı attı. Kolombiya Barış Yüksek Komiseri Ruedo, Marksist gerilla örgüt ELN temsilcileriyle görüşmek için Küba’nın başkenti Havana’ya gitti.

Barış için ilk adımlar atıldı
Gustavo Petro. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, perşembe günü yaptığı açıklamada, Kolombiya'nın yeni Barış Yüksek Komiseri’nin Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) temsilcileriyle görüşmek ve barış görüşmelerinin yeniden başlatılması olasılığını araştırmak üzere Küba'ya gittiğini açıkladı.

Petro, geçtiğimiz hafta sonu, görüşmelere ev sahipliği yapmayı teklif eden garantör ülkelerden Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ile Bogota'da düzenlediği basın toplantısında "görüşmelerin Küba'da devam edip etmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" demişti. Levya ve Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ortak basın toplantısı düzenledi. Levya, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun “Barışı sağlamak için önerdiği yolu başlatmak için bu barış ülkesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu ile diyaloğu sürdürmeyi arzuluyoruz” dedi.

Küba Dışişleri Bakanı Rodriguez, de “ELN ile diyalogu yeniden başlatmak ve barış yolunda ilerlemek için bunun bir fırsat olduğunu” söylerken, Küba’nın “tarafların hizmetinde olacağını” ifadelerini kullandıç Pazar günü göreve başlayan M-19 gerilla grubunun eski üyesi Petro, Kolombiya'da "tam barış" sağlamaya söz vermişti. Yeni Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda, Kolombiya devlet güvenlik güçleri ve paramiliter grupların insan hakları ihlallerini ortaya çıkartmak için çaba gösteren bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi.

MÜZAKERE SÜRECİ

Kolombiya, Marksist gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere eski Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamış ve müzakereler, Ekvador’un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba’nın başkenti Havana’ya taşınmıştı.