Güneydoğu'da

KURTULUŞ BİLGENOĞLU İSTANBUL / Güneydoğu'da başlayan ve büyük kentlerde süren şiddetin engellenmesi için aralarında Mihri Belli, Vedat Türkali, Tarık Ziya Ekinci, Mihail Vasilakis ve Canip Yıldırım gibi aydın, sanatçı ve din adamlarının bulunduğu bir grup simgesel olarak bir günlük oturma eylemi yaptı.

İstanbul'daki Pera Palas Oteli'nde dün yapılan ve bir gün süren oturma eylemine bir çok aydın, sanatçı, gazeteci, yazar ve din adamı destek olmak amacıyla katılırken, yazar Vedat Türkali oturma eyleminin amacını açıklayan bir konuşma yaptı. Türkali konuşmasında tüm destekçilere teşekkür ederken, oturma eyleminin simgesel de olsa "konuşmanın, sözün, diyalogun adımı olmasını dilediklerini" belirtti.

'BARIŞI BİRLİKTE KORUYACAĞIZ'
Yazar Türkali daha sonra şunları söyledi:

"Bizler bu topraklar üstünde 'birlikte' yaşamanın tadını da 'ayrılmaların' acısını da yaşamış bir kuşağın temsilcileriyiz. Burada ayrı kimliklerden, ayrı görüşlerden insanlar olarak, bu güzel ülkemizde, 'barış içinde, bir arada yaşama' isteğimizi dile getirmek için toplanmış bulunuyoruz. Tüm Cumhuriyet tarihini yaşamış olmanın verdiği deneylerimizi de sizlerle tüm yurttaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bu deneyimlerimizden çıkarılacak sonuç şudur: İnsanlığın düşmanlıkla kolayca yıkıp yitirdiklerini onararak barış muduluğu-na kavuşmak çok zordur. Barışı korumak, çiğnetmemek yitirmemek insanlığın en onurlu, en temel görevidir.

Bugün Türkiye'de olan bitenler hakkında karşınızda bulunan bizlerin birbirinden farklı görüşleri var ama hepimiz akan kanın durmasını istiyor, bunun tek çözümünün de diyalog yoluyla anlaşmak olduğunu düşünüyoruz. Önyargıdan uzak ön koşulsuz uygar bir diyalog istiyoruz."

Bölgede ve büyükşehirlerde yaşanan olaylara da değinen Türkali yaşananlardan çıkarılacak olan dersin daha fazla şiddet olmaması gerektiğini belirterek, "Artık duymak istediğimiz silah sesleri değildir. Burada 24 saat oturacağız. Gelenlerimizi dinleyecek, onlarla düşüncelerimizi, kaygılarımızı paylaşacağız. Simgesel de olsa konuşmanın, sözün, diyalogun adımını atacağız" dedi.

Oturma eylemi Vedat Türkali'nin konuşmasının ardından diğer katılımcıların konuşması ile devam etti.

'BU ÜLKENİN EVLADIYIM'
Mihail Vasikolos, "Kendimi hep bu ülkenin evladı olarak gördüm. Rum Ortodoks Cemaati olarak bu topraklarda uzun yıllardır yaşıyoruz. Bizim varlığımızı devam ettirebilmemiz için tedbirler alınmalı. İstanbul'dan sonra ikinci önemli olan Mısır'daki İskenderiye patrikliği ile Mısır Deveti uzun bir görüşme yaptı ve isteklerimize çözüm getirme sözü verildi. Türkiye'de de bizi dinlesinler. Barışı hep beraber örelim" dedi.

Konuşmasına Arapça bir ayetle başlayan Abdüllatif Şahin ise daha sonra ayeti şöyle tercüme etti: "Birbirine düşman iki kişinin arasını yapın. Bu büyük sevaptır. Aynı zamanda haklıya hakkını verip haktan yana olun ki barış olsun."

Ermeni asıllı Raffi A. Hermann da konuşmasına Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Yunanca, İbranice ve Arapça "Merhaba" diyerek başladı. Hermann, "Her dilden, dinden, ırktan kardeşimize gönülden 'merhaba' diyebilmenin mutluluğunu yaşamalıyız. Çok şükür Türkiyeliyim diye bas bas bağırmak istiyorum" dedi.

PERA OTELİ SİMGE
15-17 Ağustos 1989 tarihleri arasında Pera Palas Oteli'nde baskı ve işkenceye karşı Türkiye'de çeşitli hapishanelerde tutuklu ve hükümlülerce yürütülen açlık grevlerini desteklemek amacıyla Aziz Nesin, Mina Urgan, Rasih Nuri İleri, Mehmet Ali Aybar ve Emil Galip Sandalcı 48 saatlik açlık grevi yapmıştı.

EYLEMİ DESTEKLEYEN VE BASIN AÇIKLAMASINA KATILANLAR
Akın Birdal, Gencay Gürsoy, Abdurrahman Dilipak, Ercan Karakaş, Hrant Dink, Salim Uslu, Enver Ercan, Tuğrul Eryılmaz, Filiz Koçali, Yıldırım Türker, Levent Tüzel, Fatoş Güney, Metin Celal, Julide Kural, Ahmet Ümit, Osman Kavala, Murat Çelikkan, Kemal Aytaç, Bahri Belen, Celal Beşiktepe, Şeydi Fırat, Doğan Erbaş, Gülten Kaya, Nemciye Alpay, Eşber Yağmurdereli, Toktamış Ateş, Vedat Sakman, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı, Önder Kızılkaya, Nevzat Çelik, Yusuf Kurçenli, Aytaç Arman, Ahmet Tulgar, Aslı Erdoğan, Murathan Mungan, Semra Somersan, Özgür Sevgi Göral, Celalettin Can, Sezai Sarıoğlu, Murat Batgi, Necmiye Alpay, Zana Fergani, Tahsin Yeşildere, Hasip Kaplan.