Kolombiya’nın başkenti Bogota’da General Santander Polis Akademisi’nin hedef alındığı bombalı araç saldırısında ölü sayısı 21’e yükseldi. 68 kişinin yaralandığı saldırı sonrası ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi. Kolombiya Başsavcısı Nestor Humberto Martinez, saldırının Jose Aldemar Rojas Rodriguez isimli bir kişi tarafından düzenlendiğini ve saldırıda 80 kilogram patlayıcı kullanıldığını söyledi. Görgü tanıkları ve kapıdaki polislerin […]

‘Barış süreci’ni sarsan bomba

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da General Santander Polis Akademisi’nin hedef alındığı bombalı araç saldırısında ölü sayısı 21’e yükseldi.

68 kişinin yaralandığı saldırı sonrası ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi. Kolombiya Başsavcısı Nestor Humberto Martinez, saldırının Jose Aldemar Rojas Rodriguez isimli bir kişi tarafından düzenlendiğini ve saldırıda 80 kilogram patlayıcı kullanıldığını söyledi.

Görgü tanıkları ve kapıdaki polislerin aktardıklarına göre 52 yaşındaki Rodriguez, bölgedeki 200 evde de hasar oluşturan bombalı saldırıda kullanılan ve (TNT ve PETN’nin karışımı) 80 kilogram “pentolitin” yüklü 1993 model gri renkli arazi aracı ile geldiği okulun girişinde yavaşladı.

Kapıdaki duyarlı polis köpeğinin patlayıcıları farkettiğini anlayan Rodriguez arabasını içeri sürdü, 200 metre kadar ilerledikten sonra kız öğrencilerin kaldığı yerleşkeye ulaştı ve araca yüklenen 80 kilogram patlayıcıyı infilak ettirdi.

FARC MI, ELN Mİ?

El Tiempo gazetesinin istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre Rodriguez, uzun yıllar Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) saflarında bulundu ve örgüt silah bırakmaya karar verdiğinde ayrıldı. İstihbarat, Rodriguez’in, ülkedeki bir diğer solcu örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) bomba uzmanı “Mocho Kiko” kod adlı militan olması ihtimalini de değerlendiriyor.

Devlet başkanlığı sarayı Casa de Narino’dan görüntülü mesajla Kolombiyalılara seslenen Devlet Başkanı Ivan Duque, “Bu saldırı sadece gençlere, polise değil, tüm özgürlüklere ve Kolombiyalılara düzenlendi. Bugün toplumu sindirmeyi ve Kolombiya devletini korkutmayı istediler. Kolombiya onlara sağlam ve böyle bir çılgınlık karşısında yıkılmayacağını gösterecek. Sizlere bu saldırının cezasız kalmayacağının güvencesini vermek istiyorum” dedi.

DÜNYADAN TEPKİLER

Saldırıda bir vatandaşını kaybeden Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno yaptığı açıklamada, Duque ile irtibat halinde ve Kolombiya halkı ile dayanışma içinde olduğunu duyurdu. Venezuela, Kolombiya’ya başsağlığı dilerken, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez saldırıyı kınadı. ABD ve İngiltere büyükelçilikleri de taziye mesajları yayımladı. Ankara’dan da saldırıya kınama geldi.

BİR GRUP SİLAH BIRAKMADI

Ülkede FARC ile Kolombiya devleti arasında yaklaşık 40 yıldır süren çatışmalar 2 yıl önce barış anlaşmasıyla sonlandırılmıştı. FARC silah bırakıp siyasi parti kurarken, anlaşmaya örgüt içinden bir grup karşı çıkmıştı. Ülkede son dönemlerde muhaliflere ve anlaşmaya karşı çıkanlara yönelik paramiliter saldırılar yoğunlaşmıştı. Kısa adı ELN olan Ulusal Kurtuluş Ordusu ile görüşmeler ise sonuçlanmış değil.