Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi öncesi bölgedeki 57 DEHAP’lı belediye başkanı, ortak açıklama yaptı

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi öncesi bölgedeki 57 DEHAP’lı belediye başkanı, ortak açıklama yaptı. Başkanlar, kayıtsız koşulsuz silahların susması gerektiğini belirttiler. Ortak açıklamayı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Ortaya çıkan pozitif mesajı, memnuniyet ve heyecan verici bulduklarını belirten Baydemir, "Sorunlarımızın demokratik ve barışçıl yollarla çözülebilmesi için tartışma ve diyalog ortamı yaratması gereken bu mesajın, herkes tarafından desteklenip geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Sayın Başbakan’ın Diyarbakır ziyaretinde Kürt sorununun demokrasiden taviz verilmeden çözüme kavuşturulacağı pozitif mesajının içeriği konusunda tüm yurttaşlarımız beklenti içerisindedir" dedi. Osman Baydemir, "Demokratik tartışma, diyalog, empati ortamıyla güven duygusunun gelişebilmesi ve insanlarımızın yaşamlarını yitirmeyeceği bir toplumsal siyasal sürecin başlayabilmesi için kayıtsız, koşulsuz silahları n susması gerektiğine inanıyoruz. Tek bir insanımızın yaşamını yitirmemesi için silahlı eylemlerin ve operasyonların durdurulması çağrısında bulunuyoruz" dedi. Baydemir, Erdoğan’ın Diyarbakı r’daki temaslarında yer alıp almayacağı yönündeki sorularını, "Sayın Başbakanımız, bütün programı boyunca belediyemizin ve benim konuğumdur. Bütün programlara da iştirak edeceğim. Başbakanı mızı, Büyükşehir Belediyemizde de ağırlamak istiyoruz. Kahvemizi de koyup akşama kadar Sayın Başbakanı bekleyeceğim. İlk fırsatta da Başbakanı belediyemize davet edeceğim" şeklinde yanıtladı

BAYKAL: SİYASİ FLÖRT

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Sayın Başbakan şimdi de siyasi şörtle bir şeyler yapmaya çalışıyor, hayırlı olsun. Ancak bu şört Türkiye'nin terörle mücadele azmine ve kararlılığına kesinlikle zarar vermemelidir'' dedi. Türkiye'de terörün nihilist bir yapıda olmadığını ve terörün arkasında bir siyasi projenin bulunduğunu söyleyen Baykal, teröre karşı mücadelenin de bu gerçekler temelinde sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. ''Devlet zirvesi'' önerilerini yinelemeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruya ise Baykal, ''Başbakan'ın içine girdiği doğrultuda böyle bir tekliŞ değerlendireceğini sanmı yorum. Başbakan aldı başını gidiyor. Gitsin bakalı m. Bir süre sonra bu gidişin sonunu göreceğiz'' diye karşılık verdi.

KOZANOĞLU: GEÇMİŞE TAKILMAMALI

ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, tüm taraşarı n görevlerini yerine getirmesinin ciddi bir sorumluluk gereği olduğunu vurguladı. Başbakanın sorunu 'demokratikleşme' olarak ele almasını önemsediklerini belirten Kozanoğlu, "Bu söylemin arkası nda durmak ve gereğini yerine getirmek lazım. Kürtler, kendi kimlik, kültür, anadilleriyle eşit yurttaşlar olarak yaşayabilmelidir. Dağdakiler dahil tüm yurttaşların toplumsal ve siyasal hayata tekrar kazandırılmalarının yolları bulunmalı'' şeklinde konuştu. IRA’nın silahlı mücadeleyi bırakma örneğine dikkat çeken Hayri Kozanoğlu, geçmişteki reşekslere takılmadan, Türkiye’nin de bu barış ortamı nı yaratabileceğini anlattı. Bugüne kadar Kürt sorununun nasıl çözülemeyeceğinin açığa çıktığını dile getiren ÖDP Genel Başkanı, geleceğe umutla baktığını söyledi. Kozanoğlu, "Sürecin takipçisi olacağız. Bu adımlarda yavaş davranılırsa, uyarı görevimizi kullanacağız'' dedi.

TÜZEL: BARIŞA DÖNÜK ÇABALAR

 Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Diyarbakı r’da verilecek mesajların da önemli olduğunu belirterek, aydınların çabasını da olumlu, iyi niyetli ve barışa dönük çabalar olarak ifade etti. "Umut ediyoruz ki geleneksel devlet tutumu ağır basmaz ve gerekli barış adımları atılabilir'' diyen Tüzel, Kürt sorununu terör ile ilişkilendirerek konuyu sulandırma girişimleri olduğunu da belirterek bu tutumu eleştirdi. Kürt sorununun PKK savaşı ile açıklanamayacağı nı, ancak yaşanan şiddetin konuyla bağlantısının da görmezden gelinemeyeceğini belirtti. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Aydemir Güler ise yapılan görüşme ve açıklamaları "AKP’ye atılmış bir cankurtaran simidi''ne benzetti.

DEHAP VE DTH'DEN DESTEK

 DEHAP’tan yapılan yazılı açıklamada Başbakan’ın tutumu olumlu bir adım olarak değerlendirilirken, Diyarbakır gezisinin de önemli hale geldiği vurgulandı. DEHAP açıklamasında, Kürt sorununun inkâr ve şiddet politikaları yerine demokratik ve barı şçı diyalog yöntemleriyle çözülmesi için söylenen sözlerin pratikte de uygulanması çağrısı yapıldı. Başbakanın yaptığı açıklamaların olumlu bir beklenti ve iyimserlik havası yarattığına dikkat çekilen DTH Koordinasyon Kurulu açıklamasında, söylenenlerin yeni hayal kırıklıkları yaratmaması için siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ve aydı nlar için duyarlılık çağrısı yapıldı. DTH kuruları ndan Eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak adına yapılan ayrı bir açıklamada da görüşmeler olumlu karşılandı ve PKK’nin Başbakan’ın Diyarbakır gezisi boyunca eylem yapmama kararının "genel bir eylemsizlik'' kararına dönüştürülmesi istendi.

İHD’DEN DİYALOG ÖNERİSİ

 İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş da Başbakan ile aydınlar görüşmesi sonrasında yapı lan açıklamaları, çözüm için önemli adım olarak niteledi. Bu tutumun bundan sonra da devam etmesini isteyen Alataş, "Sorunlar ancak diyalogla ve demokratik yollarla çözülür. Toplantıdan çıkan sonuçlara ben de imzamı atarım.''