Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Mario Levi, tüm Türkiyelilerin AKP’li olmadığı gibi, tüm Yahudilerin de İsrail hükümetini savunmadığını vurguladı

'Barış yanlısı Yahudiler de çok'

AYDIN DEMİR - aydindemir@birgun.net

Kimi çevreler tarafından kitapları ‘boykot edilmesi gereken Yahudi ürünleri’ listesine koyulan Türkiye edebiyatının önemli kalemlerinden Mario Levi “İsrail’de barış için çalışan, mücadele eden, protestolar düzenleyen çok sayıda İsrail vatandaşı da var” diye konuştu.

İsrail’in Gazze’ye saldırmasının ardından Türkiye’de saldırıyı kınayan protestolarla tepkiler dile getirilirken, Türkiye genelinde Yahudi karşıtlığına dönüştürülmeye çalıştırılan kampanyalarla Yahudi yurttaşlara yönelik nefret söylemleri hız kazandı. Son olarak nefret söyleminin hedeflerinden biri olan Türkiye edebiyatının usta kalemi, “Bir Şehre Gidememek”, “Karanlık Çökerken Neredeydiniz?”, “İçimdeki İstanbul Fotoğrafları” kitaplarıyla bilinen yazar Mario Levi oldu. Levi’nin kitapları, anti-semitist propagandayı örgütleyen çevrelerce boykot edilmesi gereken ‘Yahudi ürünleri’ listesine alındı.

‘MASUM ÇOCUKLAR ÖLÜYOR’
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Mario Levi: “Sosyal medyada boykot edilecek İsrail ürünleri arasında kitaplarım gösterilmiş. İliklerime kadar sevdiğim ülkemde bunu yaşamak da varmış. Fakat bu meselenin çok fazla dallanıp budaklanmasını istemiyorum. Çünkü Türkiye’de bir söz söylersin anlaşılması, karşılığı çok bambaşka olur, aleyhte kampanyaya dönüştürülür. Endişeliyim” şeklinde konuştu. Levi, hangi dine mensup olursa olsun, vicdan sahibi insanın, yaşanan ölümler karşısında kayıtsız kalamaycağını da beliretek “Sabırlı, itidalli olmalıyız ve şunu bilmeliyiz ki, Gazze’deki savaşın ve masum çocukların ölümünün içimi nasıl dağladığını anlatmaya kelimeler yetmiyor. Bu ölümlerin edebiyatı yok” diye konuştu.

‘İSRAİL HÜKÜMETİ LANETLENMELİ’
Yapılan protesto eylemlerinde de haksızlık yapıldığını belirterek sözlerine devam eden Levi “İsrail protestolarında hata var. İsrail’in lanetlenmesi, kınanması da haksızlık. Çünkü ben biliyorum, İsrail’de hükümetinin politikalarına karşı çok ciddi sayıda insan var. Gazze saldırısını İsrail’de protesto ediyorlar. İsrail’de barış için çalışan, mücadele eden, protestolar düzenleyen çok sayıda İsrail vatandaşı da var” dedi. Kınanması gerekenin hükümet olduğunu belirterek sözlerini sürdüren Levi “Kınanması gereken İsrail değil de hükümet olmalıdır. Hükümetin politikaları olmalıdır. Bu tıpkı AKP’nin politikasına karşı olmanın Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı olmak anlamına gelmediğidir. Hükümet ve devlet ayrıdır” şeklinde konuştu.

‘CANIM ÜLKEMDE BUNU DA YAŞADIM’
Mario Levi, kendisine yöneltilen nefret söylemini Twitter hesabı üzerinden şöyle duyurmuştu: “Kimilerinin gözünde boykot edilmesi gereken ‘Yahudi ürünleri’ arasında benim kitaplarım da varmış. Canım ve güzel ülkemde bunu da yaşadım.”