Demokratik kurumlar ve siyasi partiler,  kamuoyunu 1 Eylül Barış Günü etkinliklerine çağırdı. Sendikalar ve meslek odaları da...

Demokratik kurumlar ve siyasi partiler,  kamuoyunu 1 Eylül Barış Günü etkinliklerine çağırdı. Sendikalar ve meslek odaları da barış için çözüm önerilerini paylaştı...

1 Eylül Barış Günü ile ilgili konuşan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Ulusaler, kritik bir süreçten geçildiğini ifade ederek, “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaşam ve barış çağrısı yapmak için sokaklarda olacağız” dedi. Dünya Barış Günü ile ilgili düşüncelerini BirGün’e açıklayan Ulusaler, “Kritik bir süreçteyiz. Operasyonlara, çatışmalara, bombalara karşın iki halkın barış iradesinin kazanacağına inanıyoruz. Bu bahşedilmiş değil, halkların birlikte kazanacağı bir barış olacaktır. 1 Eylül'de bir arada yaşam ve barış çağrısı ile İstanbul, Ankara'da ve pek çok yerde sokaklarda olacağız. Genel Başkanımız Diyarbakır'daki barış mitinginde olacak” diye konuştu.

‘OPERASYONLAR DURDURULSUN’
Sosyalist Parti de Dünya Barış Günü ile ilgili bir açıklama yaparak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün onurlu bir barışa vesile olmasını diledi. Parti adına açıklama yapan Sosyalist Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, “Oligarşi, on yıllardır kendi Kürt’üne karşı sürdürdüğü savaşı, Kürt halkının inkarı ve politik öznelerini imha politikalarıyla tam bir vahşete dönüştürerek şovenizm zehriyle zihinlerin uyuşturulduğu bir ortamda çözüm imkanlarını zorlaştırmış bulunuyor” dedi. Kürt sorununun soyut olarak konuşulmasından rahatsızlık duyduklarını belirten Kahya, şunları da kaydetti: 'Sosyalist Parti olarak, Kürt sorununun eşitlikçi bir temelde demokratik barışçı çözümü için Başbakanı ve hükümeti, sorunun çözümü ve akan kanın durdurulması için gerçekten bir niyet taşıyorlarsa, bu niyetin bir göstergesi olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle operasyonları durdurmaya çağırıyor. Kürt halkının istemlerinin onurlu bir barış için esas olduğunun altını çiziyoruz.”

TMMOB: BAŞKA BİR YAŞAM MÜMKÜN
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayarak, “İnsanımızın bir arada, barış, eşitlik, adalet, özgürlük içinde yaşamasını istiyoruz” dedi.
Kürt Sorunu’nun barışçıl ve demokratik yollardan çözülmesini istediklerini söyleyen Soğancı, “Ülkemizde silahların susmasının önemine inanıyoruz. Ekilen nefret tohumlarına, halklar arasında yaratılan düşmanlığa karşı barış istiyoruz. Halkların kültürel ve insani haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Başka bir yaşam mümkün. Yeter ki isteyelim” diye konuştu.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nün Türkiye için özel anlam taşıdığını ifade eden TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, Oda tarafından düzenlenen GAP ve Sanayi Kongreleri’nde Kürt sorununun çözümüne ilişkin somut saptamalar yapıldığını belirtti.
“Kürt sorununun gerçek çözüm yolu dış politikaya değil, halkların kardeşliği ve Türkiye’nin demokratikleştirilmesi gereklerine dayandırılmalıdır” diyen Koramaz, yapılan saptamalardan bazılarını şöyle ifade etti: “Kürt sorunu, kapsamlı bir demokratikleşme çerçevesinde çözülmeli, Anayasa emek ve tüm temel demokratik haklar bağlamında değiştirilmelidir. Toplumdaki bütün eğilimlerin siyaset ve parlamentoda temsili önündeki engeller kaldırılmalı, bölgenin ekonomik, sosyal gelişimini sağlayıcı politikalar yaşama geçirilmelidir.
Zorunlu göçlere maruz kalan köylülerin ön koşulsuz olarak köylerine geri dönüşleri ve üretim sürecine dahil olmaları sağlanmalıdır. Boşaltılmış köyler ve sınır boyunca mayınlanmış bölgeler temizlenerek organik tarıma açılmalı, çayır–mera alanları oluşturulmalı, hayvancılık teşvik edilmelidir.
Ülke demokrasisinin istikrarlı bir zemine oturması için yapısal reformlar gerçekleştirilmelidir. Silahlar susmalı, PKK silah bırakmalı, koruculuk kaldırılmalı, yaşanan terör ve şiddet politikalarının ortaya çıkardığı tüm olumsuz koşullar ortadan kaldırılmalı, insan hakları ihlalleri durdurulmalı, faili meçhul cinayetler aydınlatılmalıdır.” TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal da, 1 Eylül’ün 2. Dünya Savaşı’nın başlangıç tarihi olduğunu hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu: “Dünya Barış Günü’nün insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birinin başlangıç günüyle anılması tesadüf değildir. Savaşta hiçbir zaman kazanan taraf yoktur. Halkların barışı konusunda da Türkiye’de yıllardır barışı tesis edemeyen anlayış, günü kurtarmaya yönelik popülist politikalarla samimiyetsizliğini her geçen gün biraz daha göstermektedir. Yaşanabilir bir dünya ve aydınlık bir Türkiye için dayanışmanın, kardeşliğin ve barışın sesi yükseltilmelidir.”

DİSK: ANAYASA GEREK
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, “Bu yıl Türkiye’de, 1 Eylül’ün ayrı bir önemi ve her yıldan farklı bir anlamı vardır. Uzun süren inkar ve görmezden gelme yıllarının ardından Kürt Sorunu’na dair cesur tartışmalar yapılmaya başlandı. Konfederasyonumuz DİSK’in yıllardır kararlılık ve cesaretle dile getirdiği konular kamuoyu tarafından tartışılmaya başlandı. 1 Eylül’ün, bir Türkiye sorunu olan Kürt Sorunu’nun barışçıl ve demokratik çözümüne vesile olmasını diliyoruz” dedi. Çelebi şunları kaydetti: “Bizim açımızdan eşit ve kardeşçe bir arada yaşam iradesi vazgeçilmez bir ilkedir. Bu çerçevede her alanda özgürlükleri, insan haklarını ve demokrasiyi geliştirecek yeni bir anayasa hazırlanmalıdır. Bölgede başta belediyecilik, eğitim ve sağlık olmak üzere nitelikli kamu hizmeti sağlanmalıdır. Kürtçenin kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Koruculuk sistemi dağıtılmalı ve toprak reformu gerçekleşmelidir.”