Ordu PKK'ye karş

Daha önce bahar aylarında başlatılacağı belirtilen Kuzey Irak'a kara harekatı oluşturulan beklentinin aksine başladı. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada önceki gün saat 19:00 itibariyle kara harekatının başladığı bildirildi. Operasyona 10 bin civarında askerin katıldığı ve koordinasyonun Malatya 2. Kolordu Komutanlığı tarafından sağlandığı bildirildi. 10 generalin komuta ettiği operasyonun sevk ve idaresini ise Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı yürütüyor. Harekatı Korgeneral Bekir Kalyoncu komutasında toplam 10 general yürütüğü açıklan-dı.TSK birliklerinin kuzey Irak'ın içlerine doğru 10 kilometre ilerlediği kaydedilirken PKK güçleri ile çatışmaların yaşandığı bildirildi. Havadan bombardımanla da desteklenen saldırıda sınır boyundaki bölgelere topçu ateşine tutuldu.

Bombardıman Hakurk, Haftanin ve Zap alanlarında yoğunlaşırken, Zaho'nun kuzeydoğusundan İran sınırına kadar olan geniş bir alanda birçok noktayı da kapsadığı bildiriliyor. Çıkan çatışmalarda 2 askerin öldüğü, 8 askerin de ağır yaralandığı iddia edildi. Bu iddia henüz PKK ve ordu tarafından doğrulanmadı. Dün Diyarbakır ve Batman'da-ki askeri havaalanlarından çok sayıda uçağın kalktığı gözlendi. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) internet sitesinde yer alan habere göre savaş uçakları Dohuk iline bağlı Amedi ilçesinde 4 köprüyü vurdu.

Kara harekatı nedeniyle Şırnak'm Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı, trafiğe kapatıldı. Hükümet, Habur'un kapatılmadığını, önceliğin askeri araçlara verildiğini belirtti. Kapının Kuzey Irak tarafı ise, Federal Kürdistan Bölgesi'nin aldığı karar üzerine Türkiye'den gelen yüklü araçlara kapatıldı.

ABD: OPERASYON İYİ HABER DEĞİL
Operasyon bir anda Irak-Türkiye-ABD üçgenindeki diplomasiyi de hareketlendirdi. ABD'li yetkililer ve ABD ordusu operasyondan haberdar olduklarını açıklarken, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari operasyon konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Matthew Bryza ise sınırötesi harekatını "iyi bir haber değil" sözleriyle karşıladı.

Operasyon konusunda Türkiye'ye istihbarat ve askeri destek sağlayan ABD'nin ilk tepkisi ise ilginç oldu. Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bryza, kara operasyonu haberine "iyi bir haber değil" sözleriyle tepki verdi. Bryza kara operasyonunun tamamen yeni bir aşama olduğunu ifade ederek Washington'un Türkiye ile PKK'ye karşı sürekli olarak bir istihbarat paylaşımı içerisinde olduğunu söyledi ABD ordusundan ise "kara harekatı yapılacağından bilgimiz vardı. Operasyon sınırlı bir süre olacak. Türk yetkililer bize harekat sırasında sivillerin zarar görmeyeceğinin garantisini verdi" şeklinde açıklama geldi.

GÜL TALABANİ'Yİ DAVET ETTİ
Kara Hakekatı Türkiye ile Irak arasında yoğun bir telefon diplomasine de neden oldu. Başbakan Erdoğan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi arayarak operasyon hakkında bilgi verdi. Ancak Maliki Erdoğan'a operasyon konusundaki rahatsızlığını iletti. Gül Talabani görüşmesinde ise Talabani Ankara'ya davet edildi. Talabani daveti tabul etti. Yetkililer bugüne kadar Talabani'yi kabul etmiyordu. Bu süreçte böyle bir davetin gelmesi dikkat çekti.

ZEBARİ HABERİMİZ YOK DEDİ
Erdoğan Nuri el-Maliki görüşmesinde, Maliki'nin Erdoğan'a, Irak sınırlarına saygı gösterilmesi istediği belirtildi. Maliki'nin sorunun askeri yolla çözülmeyeceğini tekrarladığı kaydedildi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise operasyondan haberleri olmadığını söyledi. Zebari, Bağdat'ta yaptığı açıklamada Türkiye'nin kara operasyonu öncesinde kendilerine bilgi vermediğini belirtti. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah J. Omran da 'Türkiye bizi bilgilendirmedi' dedi.

AB'DEN TEMKİNLİ AÇIKLAMA
Avrupa Birliği'nden de, "Kendini savunmak Türkiye'nin hakkı ama aşırı güç kullanılmamalı" açıklaması geldi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Christina Nagy, "terörle mücadelede" orantısız güç kullanımından kaçınılmasını, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı gösterilmesini beklediklerini ifade etti. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, kara harekatının, Ankara'nın güvenlikle ilgili kaygılarını gidermek için en iyi yol olmadığını söyledi. Birgün Diha

* * *
'Kısa zamanda döneceğiz!'
GENEL
Kurmay Başkanlığı'nın harekala ilgili açıklaması şöyle: "Türk Silahlı Kuvvetleri; Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensuplarını etkisiz kılmak ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek maksadıyla, 21 Şubat 2008 günü saat 10:00-18:00 arasında, belirlenen hedefleri karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetlerine mensup uçaklar ile etkili bir şekilde vurmuştur... Ateşle taarruzdan sonra, aynı gün saat ıg:oo'dan itibaren bir sınır ötesi kara harekatı başlatılmıştır. Irak'ın toprak bütünlüğüne özel bir önem veren Türk Silahlı Kuvvetleri, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurt içine dönecektir."

Kürt sorunu terör sorunu değil
Operasyona demokratik çevreenden tepkiler geldi.
ÖDP Başkan Yardımcısı Alper Taş: "Kürtlerin demokratik taleplerini reddeden zihniyetle yapılan kara harekatı çözüm değildir. Sorunun çözümü muhatapları ile karşılıklı diyalog ile mümkün olabilir. Kürtlerin kendilerini ifade edebileceği, bir arada yaşamın savunulabildiği bir çözüm düşünülmeli." EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: "Türkiye Devleti silahlı güçleriyle çok yanlış bir politika izliyor. Bu harekat bir çözüm olamaz. Harekat, hem halkların bir arada yaşama duygusunu köreltiyor hem de maddi olarak büyük bir güç kaybı yaşanıyor. Şiddetten yana güçlerle sorun çözülemez." İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül:"Kürt sorunu bir terör sorunu değildir. İnsan haklan ve demokrasi sorunudur" dedi. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu sözcülerinden Tayfun Mater: "Herhangi bir operasyonun işlevsel olamayacağını dile getirdik. Kara harekatı da çözüm sağlamayacaktır." Özlem Zorcan - Tuna Arıgüç