Barış Günü’nde siyasi partiler ve emek meslek örgütleri açıklama yaptı. Açıklamalarda barışın emperyalizme mücadeleyle geleceği vurgulandı

Barışı kökleşmiş bir ağaca dönüştüreceğiz

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Emek-meslek örgütleriyle siyasi partiler açıklama yaptı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortak yaptığı açıklamada “Barışı, özgürlüğü ve eşitliği bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz!” dendi.

Açıklama şu ifadelere yer verildi: “Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğiliyor, emekçilerin ve ezilen halkların kendi hakları için yürüttükleri mücadelenin en temel başlığının barış olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz.”

‘Birlikte yaşamı savunacağız’
Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Barışı ve birlikte yaşamı savunacağız” dendi. Açıklamanın tamamı şöyle: “#1Eylül ABD emperyalizminin bölgemizi içine sürüklediği etnik-mezhepsel iç savaşların yıkımına ; ülkemizin ABD gölgesi altında bu iç savaş dalgasının içine sürüklenmesine karşı mücadele ederek barış ve birlikte yaşamı savunacağız.”

‘Barış için adım atmalıyız’
HDP’den yapılan açıklamada ise Türkiye’de barış ve huzurun sağlamasının yolunun farklı kültür, kimlik, inanç ve anadillerin, demokratik eşit koşullarda bir arada yaşamasından geçtiğini vurguladı. Açıklamada şöyle denildi. 1 Eylül’de bir kez daha barış ve demokrasi konusundaki kararlı duruşumuzu vurguluyoruz. HDP, barış mücadelesinin toplumsal ve siyasal karşılığının yaratılması, barış ortamının sağlanması için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Adalet, hak, hukuk ve eşitlik mücadelesini ortaklaştırmak, demokrasiyi ve barışı kazanmak için bir adım atmak demektir.

Barış sömürünün bittiği yerde bekliyor
Türkiye Komünist Partisi (TKP) de 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajda şu açıklama yapıldı: “Barış kapitalist sömürünün, emperyalist rekabetin bittiği yerde dünyayı bekliyor. Bu düzen değişecek. İnsanlık kazanacak.”

Emek Partisi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Başta ABD ve Rusya olmak üzere bütün emperyalistler bölgedeki üslerini kapatıp çekilmeli, siyasi iktidar da bölgedeki askeri birliklerini geri çekmeli, Türkiye’deki emperyalist üsler kapatılmalıdır. Ortadoğu’da emperyalist ve işbirlikçi güçlerin saldırgan politikaları ancak bölge halklarının eşit ve özgür olarak bir arada yaşayacağı bir düzen mücadelesiyle durdurulabilir.”