Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve İstanbul Barosu’nun ardından Ankara ve İzmir baroları da seçimin tekrarlanmak istenmesine tepki gösterdi. Ankara Barosu, İstanbul’da oyların yeniden sayımı ve AKP’nin seçim iptali başvurusuna ilişkin bir açıklama yayımladı. Baro, Büyükçekmece’de polislerin kapı kapı gezerek kontrol yapmasının yasal bir dayanağının bulunmadığını vurguladı. Açıklamada, seçimin sonucunun bir an önce kesinleştirilmesi gerektiği ve […]

Barolardan YSK ve hükümete tepki: Seçimler bitmiştir, mazbatayı verin

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve İstanbul Barosu’nun ardından Ankara ve İzmir baroları da seçimin tekrarlanmak istenmesine tepki gösterdi.

Ankara Barosu, İstanbul’da oyların yeniden sayımı ve AKP’nin seçim iptali başvurusuna ilişkin bir açıklama yayımladı. Baro, Büyükçekmece’de polislerin kapı kapı gezerek kontrol yapmasının yasal bir dayanağının bulunmadığını vurguladı.

Açıklamada, seçimin sonucunun bir an önce kesinleştirilmesi gerektiği ve ulusun iradesini yok sayan ve hatta değersizleştiren ifadelere artık derhal son verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Oy vermenin bir ses çıkarma hakkı olduğunu ve 10 gündür bu hakkın gasp edilmeye çalışıldığını savunan açıklamada, “Toplum iradesinin karşısına ve hatta üzerine bir kişinin iradesi getirilmeye çalışılmaktadır. Sesimizin kısılma çabalarını kabul etmediğimizi tüm kamuoyu önünde bir kez daha tekrarlıyoruz. Ulusun iradesini yok sayan ve hatta değersizleştiren ifadelere artık derhal son verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

YSK ADİL VE TUTARLI OLMAK ZORUNDA

İzmir Barosu da İstanbul ve yerel seçimler hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Yüksek Seçim Kurulu üstüne aldığı vazifeyi hakkıyla yerine getirmek ve ülke genelinde tutarlı ve adil olmak zorundadır” dedi. Yapılan açıklamada “İstanbul seçimleri konusunda halkın vicdanı rahattır. Hukuk ve halkın adalete güveni daha fazla yıpratılmamalıdır. Zira, tarihte, halk iradesinin önünde hiçbir güç duramamıştır. Seçimi kazananlar bellidir. Hukuk bir gün herkese gerekecektir. Seçimler üzerinde şaibe aramaları trajikomiktir” denildi.

Muhalefet partisi adaylarının “büyük bir çaba ve demokratik yollarla edindiği başarının reddinin, ülke demokrasisinin kaldırabileceği bir yük olmadığının” belirtildiği açıklamada, 11 gündür devam eden ve “artık bir yıldırma politikası halini alan” İstanbul seçimlerine itirazlar hakkında, hukuka ve kanuna uygun kararların verilmesinin tüm demokratik kamuoyunun talebi olduğu kaydedildi.