NATO, Doğu Avrupa’ya yaptığı yığınaklarla savaşın fitilini ateşlerken silah baronları da kârına kâr kattı. Heckler & Koch Yönetim Kurulu Başkanı Koch, “Doğu Avrupa’ya yapılan yığınaklar siparişleri artırdı” dedi. Biden, Ukrayna’ya 150 milyon dolar savunma desteği yapacaklarını açıkladı.

Baronların kârlı savaşı

Dış Haberler

Savaşın 73’üncü günü geride kalırken silah baronları da kârına kâr katmaya devam ediyor. Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgali, Alman savunma sanayii şirketleri Rheinmetall ve Heckler & Koch'un hisse senetlerinin borsada değer kazanmasını beraberinde getirdi.

Rheinmetall yılın ilk çeyreğinde faiz ve vergi öncesi faaliyet kazancını, geçen yılın aynı dönemine göre 8 milyon euro artırarak 92 milyon euroya yükseltti.

Heckler & Koch firması da kârını yılın aynı döneminde artırdığını duyurdu. Birkaç yıl önce zarar kaydeden Heckler & Koch yılın ilk çeyreğinde cirosunu yüzde 22,2 oranında artırarak 77 milyon 500 bin euroya yükseltti.

DOĞU AVRUPA YIĞINAĞI BÜYÜK KÂR ETTİRDİ

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Jens Bodo Koch Kırım'ın 2014 yılında ilhak edilmesi sonrasında Rusya'nın komşularından siparişlerin arttığını söyledi. NATO’nun Doğu Avrupa’ya yaptığı yığınağa dikkat çeken Koch "NATO'nun doğu kanadında yer alan ülkeler silah miktarlarını artırıyor ya da silahlarını yeniliyor. Savunma kapasitesini güvence altına almak için silahlanmaya yatırım yapılıyor" dedi.

150 MİLYON DOLAR SAVUNMA DESTEĞİ

ABD Başkanı Biden, yaptığı yazılı açıklamada, savaşın sürdüğü Ukrayna'ya savunma yardımlarına devam ettiklerini vurguladı. 150 milyon dolar tutarındaki yeni savunma desteğiyle Rusya'ya karşı mücadele eden Ukrayna'ya desteklerini açıkça ortaya koyduklarını belirten Biden, yeni pakette top mühimmatları, radar sistemleri ve benzeri ekipmanların yer alacağını bildirdi. Biden ayrıca 33 milyar dolarlık Ukrayna savunma paketinin de Kongre'den bir an önce geçmesinin Kiev'e sağlanacak desteklerin geç kalmaması bakımından önemli olduğuna işaret etti.

DONETSK VE LUHANSK BÜYÜKELÇİLERİNİ ATADI

Çatışmalar Ukrayna’nın doğusunda yoğunlaşırken bölgede diplomatik adımlar da atılmaya devam ediyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Olga Makeyeva'nın Rusya büyükelçisi olarak atanmasını öngören kararnameyi imzaladı. Lugansk Halk Cumhuriyeti de Moskova büyükelçisini belirledi. DHC başbakan yardımcısı pozisyonundaki Olga Makeyeva, kararname ile Rusya Federasyonu Olağanüstü ve Yetkili Büyükelçisi olarak atandı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) lideri Leonid Paseçnik de Rodion Miroşnik’i Moskova büyükelçisi olarak atadığı kararı imzaladı. Karara göre, daha önce Paseçnik’in diplomasi danışmanı olarak görev yapan Miroşnik, ‘LHC’nin Rusya Federasyonu’ndaki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi’ olacak.