Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında patlama meydana geldi. Bartın Valiliği, 25 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. AFAD, patlamanın trafo kaynaklı olduğunu duyurdu ancak daha sonra bu bilgiyi içeren paylaşımını sildi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise ilk belirlemelere göre yaşananın grizu patlaması olduğunu söyledi.

Bartın'da maden ocağında patlama

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde patlama meydana geldi.

İhbar üzerine olay yerine sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Soylu, "Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti." dedi.

Soylu yaptığı açıklamada, "Patlamanın akabinde buranın arama kurtarma ekipleri müdahale ettiler. Buraya teknik tüm arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Olayın başından itibaren arama kurtarmaya nezaret ediyor. 2 ambulans uçak intikal ettirildi. Çok üzüntü duyduğumuz tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz çalışıyordu. Bir kısmı kendisi çıktı. Bir kısmı ise kurtarıldılar. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. 21 kardeşimiz hastaneye intikal etti. 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. 3 kardeşimiz yoğun bakımda. Allah oradaki kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Milletimizin başı sağolsun. Bilgi aldıkça sizlere intikal ettireceğiz. Farklı bilgilere vatandaşlarımızın itibar etmemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ölü sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu. Koca, "Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti," ifadelerini kullandı.

01.20'de açıklama yapan Bartın Valiliği ise ölü sayısının 25'e yükseldiğini bildirdi.

ENERJİ BAKANI: GRİZU PATLAMASI

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise "Arkadaşlarımızın yaptığı ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde" dedi. Dönmez, "İçeride devam eden bir yangın yok. Önlem amacıyla temiz hava tüpleri ve yangın tüpleri gönderildi" ifadelerini kullandı.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu belirterek, "Yer altında mahsur kalan işçiler var" açıklamasında bulundu. Arslan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Patlamanın nedeniyle ilgili henüz net bir bilgi yok. Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor. Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şu ana kadar 6 yaralımız çıkarıldı. Onlar da ambulanslarla hastanelere sevk edildi."

Vali Arslan, maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

BAŞSAVCILIKTAN SORUŞTURMA

bartin-da-maden-ocaginda-patlama-1075527-1.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da "Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgili Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır. Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet; ailelerine başsağlığı ve sabır; yaralılara acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra'ya gitmek üzere yola çıktı.

Amasra'da meydana gelen patlama nedeniyle Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle yarınki Diyarbakır programını iptal ettiği duyuruldu.

AFAD 'PATLAMA TRAFO KAYNAKLI' PAYLAŞIMINI SİLDİ

bartin-da-maden-ocaginda-patlama-1075537-1.

AFAD’dan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir. Alınan ilk bilgilere göre, madende mahsur kalan kişilerin olduğu bilgisi alınmıştır. Bölgeye Bartın İl AFAD, Emniyet, 112, İtfaiye, Jandarma ve TTK’ya ait tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Ayrıca Sakarya İl AFAD Kütahya İl AFAD ve Eskişehir İl AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Kütahya, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir İl AFAD müdürleri bölgeye sevk edilmiştir.

Zonguldak’tan tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Kütahya’dan TKİ’ye ait 20 kişilik tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Kızılay’dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD’tan 2 mobil koordinasyon tırı gönderilmiştir. Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi olmamakla beraber bölgeye tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir.”

AFAD daha sonra patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığını duyurarak paylaşımını sildi.