Bartın Platformu’ndan “Keşfe katılın”çağrısı

BirGün Amasra

Amasra’da Hema Termik Santral projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildikten sonra başlatılan “Davacıyım” kampanyası sonrasında 2 bin 19 kişinin imzasıyla açılan davada keşif 14 Temmuz Cuma günü yapılacak.

“Keşfe katılın” çağrısı yapan Bartın Platformu’nun açıklaması şöyle: “Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Amasra’ya termik santral yapılmak istendiğini dünya alem duydu. Darbe girişiminden sonraki belirsizlik ortamından yararlanılarak Ekim 2016’da termik santral ÇED raporu onaylandı ve ‘Amasra’nın Ölüm Fermanını’ imzalandı.

Bu oldu-bittiye sessiz kalmayarak, 2 bin 19 davacıyla bu kararın iptal edilmesi için dava açtık. Amasra’da termik santral yapma girişimine karşı son şansımız mahkemenin bu kararı iptal etmesi.

Mahkeme termik santralin yapılacağı Tarlaağzı ve Gömü köylerinde bilirkişi incelemesi kararı aldı. 14 Temmuz Cuma günü mahkeme heyeti ve bilirkişiler bu köylere keşif için gelecekler. Bartın’ın-Amasra’nın bu davaya karşı olduğunu göstermek ve davamızı savunmak için, tüm davacıları 14 Temmuz Cuma Günü Tarlaağzı’nda yapılacak, mahkeme bilirkişi incelemesine davet ediyoruz. Bu dava sadece 2019 kişinin davası değil, tüm Bartın-Amasra halkının davasıdır. Gelin, hep birlikte davamıza sahip çıkalım” denildi.

Ne Olmuştu?
Belediyeler ile yaklaşık 120 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Bartın Platformu, Amasra’da Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırındaki koyda kurulması planlanan bin 300 megavat gücündeki termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu’ kararı vermesinin ardından “Davacıyım” kampanyası başlattı. Bartın ve Amasra’da açılan stantlarda 2 bin 19 kişi, termik santrale karşı açılacak davaya müdahil olmak için vekâlet verdi. Platform üyeleri, 2 bin 19 vekâletle Zonguldak İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açılması için Bartın Adliyesi’ne başvurdu.