Bartın Platformu'ndan Prof. Dr. Orhan Kural hakkında suç duyurusu

Bartın Platformu, ünlü oyuncu Cem Yılmaz'ın filmindeki sigara sahneleri nedeniyle dava açan Prof. Dr. Orhan Kural'a, Amasra'da termik santral kuracak şirket ile ilgili davada bilirkişi olarak görev yaptığını, şirket lehine sonuçlanan davada imzası bulunduğunu belirterek suç duyurusunda bulundu.

Bartın Platformu, Prof. Dr. Orhan Kural’ın Görevi Kötüye Kullanma (TCK m.257), Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik (TCK m.276) suçlarından yargılanması için suç duyurusunda bulundu. Bartın Platformu tarafından yapılan açıklamada suç duyurusunun gerekçeleri şöyle aktarıldı:

"Bilindiği üzere mahkemelerce hukuki uyuşmazlığa ilişkin teknik ve uzmanlık gerektiren hususlarda bilirkişi incelemesi yaptırılmaktadır ve her ne kadar hakimler, bilirkişi görüşlerine bağlı olmasalar da konuya ilişkin teknik bilgi gereği bilirkişi raporları kararın ne şekilde verileceği yönünde en önemli etkendir. Bu nedenle bilirkişilerin hazırlayacakları raporun davanın esasına etkisi göz önüne alındığında bilirkişinin raporu hazırlarken objektif ve tarafsız olması en önemli unsurların başında gelmektedir. Zira 6100 sayılı HMK’nın 266 ve devamı maddelerinde bilirkişilik kurumu düzenlenmiş, bilirkişilerin hukuki ve cezai sorumluluklarına yer verilmek suretiyle bilirkişinin görevini nasıl yapması gerektiği ve yapmadığı takdirde cezai anlamda kamu görevlisi statüsünde sayılacağından bahisle 284.maddede 5237 sayılı TCK’ya gönderme yapılmıştır. Dolayısıyla bilirkişilerin yaptıkları görev dolayısıyla Türk Ceza Kanunu kapsamında kamu görevlisi sayılacakları ve kamu görevlilerine özgü suçlara ilişkin cezaların kendilerine de uygulanacağı şüphesizdir. Bu kapsamda Prof. Dr. Orhan Kural’ın Görevi Kötüye Kullanma (TCK m.257), Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik (TCK m.276) suçlarından yargılanması için suç duyurusunda bulunduk."

KURAL, TANITIM ELEMANI GİBİ ÇALIŞIYOR

Bartın Platformu'nca yapılan açıklamada, Doğu Eroğlu’nun Diken'de 10.01.2018 tarihinde yer alan “Kural’ın ‘bilirkişilik’ keyfi: Amasra’daki termik santral projesine hayat vermiş” başlığını taşıyan haberi vurgulanırken; 2015 yılında verdiği demeçte; “Amasra’da termik santral kurulamayacağını, bir tek ağacın bile kesilmemesi gerektiğini” beyan eden profesör Orhan Kural, daha sonra 2016 ocak ayında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Hattat Holding sponsorluğunda bir konferans vermiş ve bu konferanstan sonra Hattat Holding’in bir tanıtım elemanı gibi çalışmaya başladığı ifade ederek şunlar söylendi:

"Prof. Dr. Orhan Kural, bu süre içinde yerel gazetelere termik santralin Amasra’da mutlaka kurulması gerektiği yönünde demeçler vermiş, hatta Hattat Holding’e ait maden kuyusunda “toplu nikah” şovları tertiplemeye kalkmıştı. Üstelik bu “çevreci” profesör, mahkemeye verdiği taraflı bilirkişi raporunda da 12 yıldır taşkömürü üretmesi gerekirken üretmediği için yüklü miktarda tazminat ödemesi gereken Hattat Holding’i devlete ödemesi gereken 104 milyon liralık tazminattan da kurtarmıştı."

TERMİK SANTRALDEN VAZGEÇİLMELİ

Ayrıca olayın tek failinin Prof. Dr. Orhan Kural olmadığının altını çizen Bartın Platformu, usulsüz bilirkişi raporu üzerinden çıkar sağlayan Hattat Holding’in de hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini belirtti. Bartın Platformu yaptığı açıklamada Amasra'daki termik santral projesinden vazgeçilmesi gerektiğini şu şekilde aktardı:

  1. Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hattat Holding lehine sonuçlanan davanın, TTK’nın temyiz etmesiyle şu an Bölge İstinaf Mahkemesi’nde devam ettiğini biliyoruz. Bölge İstinaf Mahkemesi’ndeki davada yerel mahkemedeki görülmüş olan dava dosyasındaki bilirkişilerin şirketle ilişkisi sorgulanmalıdır.
  2. Amasra B sahası için Hattat Holdig’le TTK arasında 2005 yılında yapılmış olan rödovans sözleşmesi iptal edilmeli ve bu sahadaki kömür çıkarma işini Türkiye Taşkömürü Kurumu üstlenmelidir.
  3. Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve Amasra’daki termik santral projesinden vazgeçilmelidir.