BÖLGESEL Kürt Hükümeti'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin ABD Başkanı Bush'a bir telgraf göndererek operasyonların durdurulmasını istediğini söyledi. Dün açıklama yapan Neçirvan Barzani...

BÖLGESEL Kürt Hükümeti'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin ABD Başkanı Bush'a bir telgraf göndererek operasyonların durdurulmasını istediğini söyledi. Dün açıklama yapan Neçirvan Barzani, operasyonla ilgili olarak Türkiye'nin bir sınır ihlali gerçekleştirdiğini ancak bölgenin Irak-Türkiye-İran sınırındaki insansız bölge olduğunu yani bölgede peşmerge olmadığını ve operasyon öncesinde bilgi sahibi olduklarını da söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de operasyonun daha da tırmanması halinde bölgenin istikrarının olumsuz etkileneceğini belirterek, en kısa süre içinde son verilmesini istedi. Hoşyar Zebari Londra Radyosu'na yaptığı açıklamalarda, "Türk hükümeti, Irak Hükümetine altyapının hedef alınmayacağına söz verdi ancak Türk ordusu, şimdiye kadar beş köprü yok etti" dedi. Zebari, operasyonun 'sınırlı' olduğunu, uzak ve kimsenin yaşamadığı bir bölgede yapıldığını ancak sürmesinin halinde bölgenin istikrarını etkileyeceğini belirtti.

Gates: Askeri yöntem yeterli değil

AMERİKA Savunma Bakanı Robert Gates, harekata ilişkin yaptığı açıklamada, operasyonun kısa sürmesi ve Kürtlerle daha fazla diyaloga çağırdı. Avustralya'nın başkenti Canberra ziyaretinde açıklama yapan Gates, "Şu an yürütülen operasyona ilişkin, kısa olmasını, masum can kayıplarından kaçınılmasını ve misyon tamamlanınca gitmelerini umuyorum" dedi. Çarşamba günü Türkiye'ye gelecek olan Gates, harekatın, PKK sorununu çözüp çözmeyeceğinin sorulması üzerine, "Hayır" yanıtını verdi. Gates, "Irak ve Afganistan'daki deneyimlerimiz bize şunu gösterdi: Bir terör probleminin çözümü, güvenlik operasyonlarının yanısıra ekonomik ve siyasi girişimleri de gerektiriyor" dedi.