IKBY yönetiminin savaş istemediği, Kürt bölgesinde ateşkes ilan edeceği ve tüm askeri operasyonları durduracağı belirtildi

Barzani’den ‘referandumu dondurma’ önerisi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ile diyalog yapılabilmesi için ‘ateşkes ve referandum sonuçlarının dondurulması’ önerisinde bulundu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye dahil tüm bölge ülkelerinin yanı sıra ABD’nin karşı çıktığı bağımsızlık referandumunun sonuçlarını da askıya aldı.

IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesinin haberine göre; Erbil bu kararı merkezi Bağdat hükümetiyle diyalog sürecini başlatmak için aldı. Dün yayınlanan açıklamada, IKBY yönetiminin savaş istemediği, Kürt bölgesinde ateşkes ilan edeceği ve tüm askeri operasyonları durduracağı belirtildi.

Açıklamada, IKBY ve Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak, Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna, “ateşkesin sağlanması ve IKBY’deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül’de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması” önerisi sunuldu.

Yıldırım: Neden bizi dinlemedin?
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, ‘’Barzani ‘Referandum öncesi şartlara dönüyoruz’ diye açıklama yaptı. Peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin, niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin?’’ dedi.

İran IKBY ile sınır kapılarını açtı
İran IKBY ile sınır kapılarını açtı. Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Sirwan Muhammed 10 gün önce ticari geçişlere kapatılan IKBY ile İran arasındaki Başmak Sınır Kapısı’nın Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine tekrar açıldığını söyledi. Muhammed, Süleymaniye vilayetinde yer alan bir diğer sınır kapısı Pervazhan’ın da kısa süre içinde açılma kararı alındığını ifade etti.
İran, IKBY’ye açılan Erbil vilayetindeki Hacı Omeran ile Süleymaniye’deki Seyranbend, Pervezhan ve Başmak Sınır Kapılarını 15 Ekim’de Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine tüm ticari geçişlere kapatmıştı.

Irak Ordusu operasyona başladı
Bu arada Musul, Telafer ve Havice’yi birkaç ay içinde IŞİD’den geri alan Irak ordusu, Suriye sınırındaki Rava ve El Kaim’e doğru saldırıya geçti. Savaş uçaklarının bombardımana başladığını belirten Irak Ordusu, resmi açıklamasında “Güvenlik güçlerimiz şimdi sizi özgürleştirmek için geliyor” dedi. Irak Ordusu aslında haftalardır operasyon için hazırlık yapıyordu ancak Mesut Barzani yönetiminin bağımsızlık referandumuna gitmesi, ülkenin alt üst olmasına yol açtı. Bağdat, yüzlerce asker ve milisi Kerkük ve diğer tartışmalı kentleri Barzani’den geri almak için kuzeye kaydırdı. Dolayısıyla IŞİD operasyonu geç başlamış oldu.

***

Netanyahu: Dünya Kürtlere destek olmalı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne desteğini yineledi. Netanyahu, “Dünya Kürtlerin güvenlikleri ve gelecekleriyle ilgilenmeli” dedi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna açık destek vermiş tek lider olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Dünya Kürtlerin güvenliği ve geleceğiyle ilgilenmeli” dedi. Netanyahu, Kürtlerin bağımsızlık arzusuna sempati duyduklarını söyledi.

Netanyahu, İsrail’in eski turizm bakanlarından Rehavam Ze’evi için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Ze’evi’nin 1960’larda Irak Kürdistanı’nda gizli bir misyona gittiğini ve İsrail ordusunun burada bir sahra hastanesi kurmasına nezaret ettiğini aktardı. Sözü buradan günümüze getiren Netanyahu, “Kürtler ulusal ve uluslararası olgunluk sergiliyor. Onların arzularına büyük sempati duyuyoruz. Dünya güvenlikleri ve gelecekleriyle ilgilenmeli” ifadelerini kullandı