ÖSYM 2023 YKS istatistiklerini duyururken, net ortalaması bu yıl yine açıklanmadı. Uzmanlar sadece doğru ortalamaların açıklanmasıyla başarısızlığın ve eğitimde yaşanan aksaklıkların gizlendiğinin altını çizdi.

Başarısızlığı gizleme çabası
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Üniversiteye girmek isteyen adayların beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları önceki gün açıklandı. Açıklanan sonuçlarda ise net ortalaması yerine bu yıl da doğru ortalamalarına yer verildi. Net ortalamasına yer verilmemesi tepki çekerken, eğitim sistemindeki aksaklıkların gizlenmeye çalışıldığına yönelik tartışmaları beraberinde getirdi.

Türkiye’deki eğitimdeki başarısızlıkların merkezi sınavlarla ortaya çıktığının altını çizen Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, şöyle konuştu:

“Öğrenciler her yıl okullarda yüksek puanlar, takdir ve teşekkür belgeleri alıyor fakat Türkiye genelinde yapılan merkezi sınavlarda ortaya çıkan ortalamalar, eğitim seviyemizin gerçek durumunu gösteriyor. ÖSYM önceki yıllarda net ortalamasını açıklarken, son 3 yıldır sadece doğru ortalamalarını duyuruyor. Bu da mevcut olarak düşük görülen doğru ortalamalarının aslında daha da düşük olduğunu gösteriyor. Bu durumun bir nevi TÜİK verilerine benzediği söylenilebilir. Bu şekilde yaparak başarı sanki daha yüksekmiş gibi gösteriliyor ancak önemli olan net ortalamasıdır. Bu şekilde durumun gerçekte ne kadar kötü olduğunu göremiyoruz.”

UÇURUM SORGULANMALI

Öğrencilerin yüksek notlarla mezun olmasına rağmen sınavda büyük başarısızlık yaşadıklarını vurgulayan Soğuk şunları dile getirdi:

“Türkçe’de doğru sayısı TYT sınavında 20 olarak görünüyor. Bu da ana dilde başarı oranının yüzde 50 olduğunu gösteriyor. Bu bile başlı başına sorgulanması gereken bir mesele. Matematikte de durum aynı şekilde. Öğrenciler liselerde yüksek notlarla mezun oluyor ve sınıfta kalmıyor. Madem herkes yüksek notlar alıyor bu notların merkezi sınavlara da yansıması lazım. Arada bu kadar uçurumun olması sorgulanması gereken bir durum. Ya gerçekçi bir eğitim verilmiyor ya da gerçekçi bir sınav yapamıyoruz. İlk seçenek daha olası. Esas sorgulanması gereken liselerdeki eğitim sistemi. Notlar gerçekçi olsa, sınıfta kalma sert bir şekilde uygulansa bu kadar fazla mezun olmayacak ve yığılma yaşanmayacak.”

GEÇERLİLİK ÖLÇÜLEMEZ

Eğitimci Nazik Kösegil net ortalamasının ise doğru ortalamasından çok daha az olduğuna dikkat çekti. Kösegil, “Açıklanan doğru ortalamaları aslında net ortalamalarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Net ortalamalarını açıklamayarak sistemdeki problemleri daha az göstermeye çalışıyorlar. Biz bu şekilde sınavlarımızın geçerliliğini ölçemeyiz. Net ortalamalarını görmemiz lazım ki eksikleri görelim. Doğru ortalamaları bile çok düşük. Bu ortalamaların düşük olmasının birkaç sebebi var. Bunlardan birisi lise eğitimimiz. Lisede maalesef sınıfta kalma yok ve lise eğitimindeki diğer problemler de bu düşüşü etkiliyor. İkinci olarak ise 3,5 milyon kişinin girdiği sınavda zaten yüksek bir ortalama beklemek doğru olmaz. Ancak 1,5 milyon öğrenci sınava gerçekten hazırlanıyor” dedi.

Lise ve ortaokullarda verilen eğitim ile sınavlarda sorulan sorularda farklılık yaşandığını aktaran Kösegil, “4 yıl boyunca çocuklara eğitim veriliyor, proje yaptırılıyor ve bu eğitimden bağımsız bir tarzda sınava sokuluyorlar. Eğitim sistemi ve sınav sistemindeki bu farklılık, bu uçurum bize hep bu sonuçları getirir” diye konuştu.

***

3 DOĞRU İLE ORTALAMAYI GEÇTİ

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sosyal medyada konuşulan konulardan biri, Volkan Eren Erdoğan isimli bir öğrencinin TYT ve AYT'de yer alan her bölümdeki sorulara 3 doğru ve 1 yanlış yanıt vermesi oldu. Bianet’e konuşan Erdoğan, bu sonuçlara rağmen bazı alanlarda Türkiye ortalamasını geçtiğini söyledi. Erdoğan, “TYT'de geçmedim; ama AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı ve Matematik dışındaki tüm alanlarda ortalamanın üstündeyim. Amacım ya da hedefim eğitim sistemini eleştirmek değildi; ama evet sosyal medyada böyle algılandı. Ama tabii ki 3 doğru 1 yanlış yapıp yine de ortalamanın üstünde olmam eğitim sistemimizin de aslında biraz kötü olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin netlerinin neden bu kadar düşük olduğunu belki de artık araştırmanız gerekiyor” dedi.