Sivas Katliamı’ndan 3 gün sonra Erzincan’ın Başbağlar Köyü’nde PKK mensuplarınca katledilen 33 sivil, düzenlenen törenle anıldı.

Kaynak: AA
Başbağlar'da katledilen 33 sivil anıldı
Fotoğraf: AA

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te PKK mensupları tarafından katledilen 33 sivil, vahşetin 30. yılında törenle anıldı.

Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajları da okundu.

Törene, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Gazi Davut Ala, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Kemaliye Kaymakamı İlhan Kayatürk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hakana Dedebağı, İl Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Erzincan Valisi Mehmet Makas, törende, bu milletin tarihin tüm zamanlarında kenetlenerek dünyaya hükmedip adalet ve hoşgörü götürdüğünü söyledi.

Makas, "Birlik ve beraberliğe ne zaman kastedildiyse, bunun adı Madımak ve Başbağlar olsun, yanan da vurulan da bizim kardeşimizdir. İşte bu birlikteliği bozmak, bu hemhal olmayı bozmak, tek vücutluğu bozmak, dolayısıyla dünyada sömüren o emperyalist güçlerin ekmeğine bal kaymak sürmek için yapılmış hareketlerdir. Başbağlar, Madımak, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi ve Sünni vatandaşlarımız bunun bilincindedir. Çark eskisi gibi dönmüyor 'One munite' çekilmiş durumdadır." dedi.

Dava sürecine ilişkin de Makas, "Gecikmiş ve hesabı sorulmadık hiçbir şey yoktur. 2021'de Başbağlar davası ile ilgili deliller tekrar toparlandı, dava açıldı ve biri delil yetersizliğinden beraat etti 20'si ile ilgili yargılama devam ediyor. İnsanlığa karşı yapılan bu tip suçlarda zaman aşımı ile ilgili anayasal düzenlemeyle beraber herkes müstahak olduğu suça katlanacaktır" diye konuştu.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de, törende yaptığı konuşmada "Bu kurşunlar Başbağlar'da sadece benim hemşehrilerime değil, bayrağımıza, toprağımıza ve ulusal birliğimize sıkılmıştır. Şunu herkes bilmeli ki hiçbir zaman şehitlerimiz ölmez vatanımız bölünmez. Toprağımız, vatanımız ve ulusal birliğimiz söz konusu olduğu zaman biz bütün siyasi partiler el ele kol kola ve omuz omuza olacağız." İfadelerini kullandı.