BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sulukule’den ‘ucube’ olarak söz etmesine bir tepki de Sulukule sakinlerinin avukatından geldi. Avukat Hilal Küey, Başbakan’a gönderdiği mektupta...

BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sulukule’den ‘ucube’ olarak söz etmesine bir tepki de Sulukule sakinlerinin avukatından geldi. Avukat Hilal Küey, Başbakan’a gönderdiği mektupta, “Müvekkillerim ‘Sulukule’de hiçbir şey yapılmasın’ demiyor. Şu an uygulamaya sokulan projenin Sulukuleliler yararına olmadığını düşünüyor. Hukuk devletlerinde bu düşüncede olan bireyler dava açarlar. Müvekkillerim de konuşmanızda ne demek istediğinizi anlayamadığım, ‘ahlaksız’ yollara başvurmamışlar, projenin iptali için dava açmışlardır” dedi.
Mektupta “Anılar sizin için değerliyse, başka anılar hakkında karar vermeden önce müvekkillerimin bu projeye neden itiraz ettiklerini doğru bilmeniz gerektiğini düşündüm” diyen Küey şunları kaydetti: “Bazı AKP’li Meclis üyelerinin, Sulukule’de rant amaçlı taşınmaz alımı gerçekleştirdiği, bu nedenle söz konusu projenin Fatih Belediyesi Meclisi’nde tartışıldığı bilinmektedir. Hiç bir ‘el koyma kararı’ olmamasına rağmen, mahallede yıkımlar sürmektedir. Belediyenin yolladığı tebligatlarda bile boşaltma tarihleri 31. 03. 2008 olarak belirtilmişken, tescilli binalar dahi bu yıkımdan nasibini almaktadır. Mahallede karar almadan uygulama yapmak ister istemez mülkiyette el değişimleri getireceğinden, bu tür uygulamalar Sulukule’yi rantçılara açmayacak mıdır?”

Mektupta, projenin hiçbir aşamasında Sulukule’de yaşayanların düşüncelerinin alınmadığını belirten Küey, “Teknik olarak tarihi dokuyu koruyacak farklı mimari projeler arasından bir seçim dahi yapılmamıştır. Proje bu açıdan da tartışmalıdır. Binalar insanlar için vardır. Sulukule, Sulukuleliye rağmen ‘çağdaşlaşmamalıdır’” dedi.
Küey, Başbakan Erdoğan’dan bir projede taraf olmadan önce konuyu etraflıca incelemesini talep etti. Özlem Zorcan Ankara