Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mal varlığı ile ilgili merakla beklenen konuşmasını dün AKP'nin Meclis Grubu toplantısında yaptı ama mal varlığını açıklamak yerine muhalefeti suçladı, böylece, açık-şeffaf siyaset konusunda bir fırsat daha kaçmış oldu....

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mal varlığı ile ilgili merakla beklenen konuşmasını dün AKP'nin Meclis Grubu toplantısında yaptı ama mal varlığını açıklamak yerine muhalefeti suçladı, böylece, açık-şeffaf siyaset konusunda bir fırsat daha kaçmış oldu.

Erdoğan, kendisini mal varlığı konusunda eleştirenlere "Densiz politikacılar ahlak sınırını aştı" diyerek yüklendi, "Benim şahsımla ilgili edep, ahlak çizgisini aşan ifadeler kullanılabilir ama herkesin bu ülkenin başbakanı için saygılı olması gerekir" diye konuştu.

"Kimseyle çamur güreşine girmeyeceğini" belirten Erdoğan, mal beyanı üzerinde gerek kendisinin, gerekse partisinin kanunlarda yazılı olan hususlara harfiyen uyduklarını, bu konuda herhangi bir yanlışın olmadığını, ilgili kurumlara gerekli beyanları düzenli olarak yaptıklarını söyledi.

Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü : "Ne şahsımın ne de partimizin millete hesabı verilemeyecek tek bir kuruşu vardır. Hem şahsım hem partim hem de hükümetim, hukuk devletinin öngördüğü ilkeler ve kanunlar neyi gerektiriyorsa harfiyen uyduk, uyuyoruz.

Birileri kamuoyuna hesap verecekse, ülkenin yıllar yılı krizlerle, darboğazlarla, enflasyonla, dibe vuran ekonomik göstergelerle, kısır siyasetlerle, tarumar olmuş yılları hesabını vermeli. Şahsıma yönelik edep dışı ifadeler nedeniyle ana muhalefet idleri, kendi grup başkanvekiline gerekli uyarıyı yapmalıdır.

CHP'yi, Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmemekle suçlayan Başbakan Erdoğan, "Vasiyette, mirastan Atatürk'ün varislerine aktarılması gereken paralar aktarılmamıştır. Aynı şekilde Atatürk Dil ve Tarih Kurumu'na verilmesi gerekli para da verilmemiştir. CHP dünyada bankası olan tek siyasi kuruluştur" dedi. Erdoğan, CHP'nin Türk Tarih ve Dil Kurumuna ödemesi gereken ve mahkeme kararı ile netleşen rakamın in milyon YTL olduğunu da iddia etti.

Bu arada, Başbakan'ın, "Biz sadece er meydanında güreşiriz. O er meydanının yeri de sine-i millettir, milletin yüreği ve vicdanıdır, zamanı geldiğinde de sandıktır" şeklindeki sözleri, Ankara kulislerinde, "Başbakan acaba erken seçimi mi düşünüyor" yorumlarına yol açtı.

MUHALEFETİN TEPKİSİ
Başbakan Erdoğan'ın partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmaya muhalefet sözcüleri aynı sertlikte yanıtlar verdiler.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Hesabını veremeyen bir başbakan, hiçbir şeyden hesap soramaz. Asıl densizlik ve edepsizlik, millete verilen sözün tutulmaması-dır" dedi.

Erdoğan'ın sığınacak hukuki bir nokta bulmaya çalıştığını ileri süren Koç, "Başbakan kaçacak, CHP kovalayacak" ifadesini de kullandı.

CHP Grup Başkanvekili, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bugün CHP'nin Meclis Grup toplantısında Başbakan'a yanıt vereceğini de sözlerine ekledi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ise, "Kemal Unakıtan'ın mal varlığını incelediğinizde Erdoğan'ın mal varlığını da ortaya çıkarmış olursunuz..Çünkü yıllardır onunla birlikte çalışıyor" dedi.

AGAR'DAN HODRİ MEYDAN
DYP Genel Başkanı Ağar ise, Başbakan'ın açıklamaları üzerine, "Kimse yasaların arkasına saklanmasın, neyi var neyi yok millete açıklasın.. Hodri meydan" diyerek, erken seçim çağrısı yaptı. Birgün Ankara

'Mal varlıklarınım nasıl elde edildiği de açıklanmalı'
ODP Genel Bşk. Yrd. Alper Taş:
Demokrasilerde kamu vicdanı kanunlardan önce gelir. Başbakan kanunların ve yasal düzenlemelerin arkasına sığınamaz. Anlaşılan nerden buldun? sorusuna yanıtı olmayanlar var olanı açıklaya-mazlar. Kişiler siyasi görevler ve mevkiler elde ettikten sonra mal varlıklarını ve bu malları ne zaman nasıl elde ettiklerini bir şekilde kamuoyuna açıklamalı.

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: Başbakanın mal varlığının yüksek olduğu zaten açık. Konunun bu şekilde tartışılması ülkenin sosyal problemlerinin üzerini örtme çabasıdır. Belli ki başbakan sermaye sınıfının politikacısıdır ve onun çıkarlarına hizmet ediyor.

SHP İstanbul İl Başkanı Beyzade Özkahraman: Bakanlar, yönetim erkini elinde bulunduranlar göreve geldikleri andan itibaren mal varlıklarını kamuoyuna açıklamalı. Çünkü kamuoyu, yöneticisine güvenmek istiyor.