Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyon Başkanı Kadem Ekşi, Rize’deki Cevizlik hidroelektrik santralının (HES)açılışının

Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyon Başkanı Kadem Ekşi, Rize’deki Cevizlik hidroelektrik santralının (HES)açılışının Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak olmasına tepki gösterdi.
Hayata geçen hemen her HES projesinin dereleri kuruttuğuna dikkat çeken Ekşi, Cevizlik HES’iyle derelerdeki yaşama zarar verilmesi durumunda mahkemeye başvuracaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“İkizdere vadisinde yapılması planlanan Demirköy HES projesi, mahkemece iptal edildi. Başbakan Erdoğan’ın açacağı Cevizlik HES’de de birçok sorun var. ÇED raporuna aykırı olarak tünellerden çıkartılan malzeme dere yataklarına boşaltıldı. Şalt sahası ÇED raporunda yer verilmeyen köy alanının ortasına yapıldı. Bundan dolayı 200 kişi mahkemeye başvurdu. Cevizlik HES kısa süre önce deneme üretimine başladı. Bunun sonucu olarak da dereye verilen suyu can suyu dışında kesti. Geceleri ise hiç su verilmiyor. Ama bölgeye hafta sonu bakanlar gelecek, başbakan gelecek diye dereye bırakılan su miktarını artırdılar. Yapılan iş su korsanlığı, dere soykırımıdır. Cevizlik HES ile ilgili açtığımız dava Danıştay’da görüşülecek. Bu nedenle davalık olan bir yerin açılışının yapılmasını yasal olmadığını düşünüyoruz.”