Adalet Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili davaların sonuçlarının Bakanlığa gönderilmesini veTetkik Hâkimi Çakmak'ın özel e-mail'ine atılmasını istedi

Adalet Bakanlığı, İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılıklarına 'çok acele-günlü' kayıtlı bir yazı yazarak, Cumhurbaşkanlığına aday olması beklenen Başbakan Erdoğan hakkında 1985-2006 arasında açılmış davaların sonuçlarıyla en geç 5 gün içinde bildirilmesini istedi.

Bakanlık talimatında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Bürosu'nun İstanbul ceza mahkemeleri ve 6 adliye başsavcılığına yine çok acele ve 3 gün içinde bildirilmek kaydıyla istediği bilgilerin, Bakanlığın yanı sıra elektronik ortamda Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi Seyfullah Çakmak'ın e-ma-iline atılmasının da istenmesi dikkat çekti. Bilgilerin bir tetkik hakiminin mailine atılmasının istenmesi, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecindeki hukuki durumunun mercek altına alınacağı yorumlarına neden oldu.

Erdoğan hakkında açılmış, kesinleşmiş, 4616 sayılı yasa ile ertelenmiş ya da dokunulmazlık nedeni ile Meclis'te bekleyen İstanbul Adliyesi'nde 3'ü yeni olmak üzere 14, Eyüp Adliyesi'nde 1, Üsküdar Adliyesi'nde 2, Kartal Adliyesi'nde 3 adet olmak üzere toplam 20 dosya tespit edildi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Mü-dürlüğü'nün 27.03.2007 tarihli yazısında, "İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Bakanlığımıza yöneltilen ve ilgisi nedeniyle cevaplandırılması için Genel Müdürlüğümüze gönderilen 7/21138 Esas No'lu soru önergesine verilecek cevaba esas olmak üzere; önergedeki hususlarının araştırılarak en geç 5 gün içinde bildirilmesini, cevabınızın ayrıca elektronik ortamda seyfullah.cakmak@adalet.gov.tr adresine gönderilmesini rica ederim" denildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Bürosu'nun İstanbul ceza mahkemeleri, Eyüp, Üsküdar, Beyoğlu, Bakırköy, Kadıköy, Kartal Cumhuriyet Başsavcılıkları, Genel Soruşturma Bürosu Yazı İşleri Müdürlüğü ve Memur Suçları Soruşturma Bürosu Yazı İşleri Mü-dürlüğü'ne 'çok acele-günlü' kaydıyla dağıtılan yazıda, "ı-Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan hakkında 1985-2006 yılları arasında açılan dava sayısı, bu davaların konusu ve sonuçlarının, 2-Sayın Erdoğan hakkında kesinleşmiş olan yargı kararlarının tarihi, esas ve karar numaraları ile karar özetlerinin 3 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilmesi rica olunur." talimatları yeraldı. Talimat Fatih, Sultanbeyli ve Ümraniye adliyelerine gönderilmedi.

'15 GÜNLÜK SÜRE AŞILDI'
İstanbul adliyelerini hareketlendiren talimatın konusu olarak gösterilen yazılı soru önergesinin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Soru önergemizi 3 Mart 2007'de verdim. Yazılı soru önergelerinin Meclis iç tüzüğüne göre 15 gün içinde ya-nıtianması gerekiyor. Bu süre epey aşılmış gözüküyor. Sonuçları göreceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan hakkında sadece İstanbul'da 20 dava var
İstanbul, Eyüp, Üsküdar ve Kartal adliyelerinde Başbakan hakkında açılmış, kesinleşmiş, 4616 sayılı Rahşan Affı ile ertelenmiş ya da dokunulmazlık nedeniyle TBMM'de bekleyen 20 dava tespit edildi. Bu dosyalara Ankara ve Diyarbakır davaları dahil değil.

*İstanbul 2. Asliye Ceza, görevi ihmal (4616 erteleme),

*4. Asliye Ceza. Ali Müfit Gürtuna ve 17 belediye yöneticisiyle bilboard davası olarak bilinen 3 ayrı ihaleye fesat karıştırma davası (4. Ağır Ceza'da birleşti),

*5. Asliye Ceza, görevi kötüye kullanma (4616 erteleme),

*6. Asliye Ceza, bir dava (4616 erteleme) *7. Asliye Ceza, Darülaceze Vakfı Başkanı'nı zabıtalara zorla tahliye ettirip, aksine mahkeme kararını yerine getirmeyerek görevi ihmalden 10 ay hapis yedi, paraya çevrildi (4616) *7. Asliye Ceza, personel taşıma araçları ihalesine fesat karıştırma (4. Ağır Ceza'da birleşti) *9. Asliye Ceza'da görevi ihmal (4616 erteleme) *13. Asliye Ceza'da okuduğu şiirle ilgili mahkumiyet kararı için "Bu karar hukuk tarihimiz adına bir trajedi, bir utanç sayfasıdır" sözleri yüzünden hakimlere hakaret (TBMM'de bekliyor) *11. Asliye Ceza'da Gürtuna ile birlikte görevi kötüye kullanmak (4616)

*3. Ağır Ceza'da 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet (4616) *4. Ağır Ceza'da 58 belediyeciyle yargılandığı Meclis'te bekleyen ihaleyete fesat karıştırma davası *10. Asliye Ceza'da 2005'te açılmış bir, *1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 2006'da açılmış iki ayrı dava,

*Eyüp Ağır Ceza, Halic'in sinek ilacıyla temizlenmesi ihalesi ve Güngören belediye binası yapımı ihalesine fesat karıştırma (TBMM'de bekliyor) *Eyüp Ağır Ceza, İGDAŞ'daki şube inşaatlarından sayaç okuma ve reklam işleriyle ilgili ihaleye fesat karıştırma davası (TBMM'de) *Üsküdar 2. Ağır Ceza'da 37 sanıklı AKBİL davası (TBMM'de bekliyor),

*Üsküdar Asliye Hukuk, ölmüş eski Maliye Bakanı Vural Arıkan'a 'sarhoş' ifadesi ile hakaretten 2 milyar TL manevi tazminat ödemeye mahkum oldu,

"Kartal'da bir İtalyan firmanın şikayetiyle açılan 11 kişiyle birlikte görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma davası,

*Kartal 2. Sulh Ceza'da 1986'da ormanlık araziye kaçak villa suçundan 10 aylık kesinleşmiş hapis cezası (paraya çevrilip daha sonra adli sicilden silindi)

NEZAHAT ALKAN