Başbuğ Kozmik Oda hakkında konuştu: Erdoğan’a soruşturmacıların niyeti kötü dedik

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Kozmik Oda soruşturması sırasında dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasındaki tutarsızlıkları anlattıklarını söyledi.

Yıllar süren soruşturmanın ardından, Kozmik Oda davası ile ilgili bu hafta takipsizlik kararı çıkması üzerine Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek’e konuşan Başbuğ, Erdoğan’a “Soruşturmacıların niyeti kötü” dediğini, Başbakan'ın ise mahkeme kararına uyulmasını istediğini ve aynı gece arama başladığını anlattı.

Kendilerinin bunu kanıtlayan verileri de siyasetçilerle paylaştığını anımsatan Başbuğ, soruşturmacıların araştırmaları sırasında TSK’yı faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirecek deliller bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Basında çıkan haberlerle Kozmik Oda soruşturmasındaki kritik gelişmeler arasındaki paralelliğe dikkat çeken Başbuğ, “Bütün verileri Başbakan’a ve yanındaki ilgili bakanlara anlattık. ‘Örtbas etmeye çalışmıyoruz, çekinmiyoruz ama yasal olarak buraya girilmesi doğru değil’ dedik. Başbakan mahkeme kararına uyulmasını istedi. Aynı gece arama başladı. Biz yine de hukuki itirazlarımızı yaptık. Hatta Adalet Bakanlığı’na başvurarak ‘Kanun yararına bozma’ istedik” dedi.


‘PLANLANMIŞ BİR HARÊKAT’
Belgelerin yasal zorunluluktan verildiğini anlatan Başbuğ, Kozmik odadan belge alınmamasını ve elle not tutulmasını istediklerini söyleyerek, “Genelkurmay’dan bilirkişiler hâkime eşlik etti. Sözcük ile tarama yaptılar. İlk listede Arınç, Çukurambar, Ali Şahin, Sadullah Ergin ve Toyota gibi, iddiayla ilgili 37 kelime aradılar. Planlanmış bir kumpas diyelim, harekât olduğunu gösteriyor. Faili meçhulleri TSK’ya fatura etmek istiyorlardı ve bunun için delil arıyorlardı. Aramaya izin verdik, çünkü suikast iddiası çok çirkindi ve TSK’ya yüklenmeye çalışılan şaibeyi, töhmeti engelledik” diye konuştu.