Pek çok ünlüyü mezun eden, efsanelere konu olan, ciddi sosyal ve bilimsel olanaklara sahip ODTÜ'yü dünden bugüne mercek altına aldık

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), son günlerde bir asistan ile altı öğrencinin bıçaklı saldırıya uğramasıyla ve rektörlük tarafından, tırmanan milliyetçiliğe ve ırkçılığa karşı 'Barış Günleri'ni düzenleyen öğrencilere 'çevreye rahatsızlık verildiği' gerekçesiyle soruşturma açılmasıyla gündeme geldi. Pek çok ünlüyü mezun eden, efsanelere konu olan, ciddi sosyal ve bilimsel olanaklara sahip ODTÜ'yü dünden bugüne mercek altına aldık.

ODTÜ, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956'da "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başladı. ODTÜ, ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir binayla TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963'te Türkiye'nin ilk kampusu olarak bugünkü yerine taşındı.

1956'da öğretime ilk açılan Mimarlık Bölü-mü'nü, 1957'de Makine Mühendisliği Bölümü izledi. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakültele-ri'nin kurulmasının ardından 1959'da da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlandı. 1982'de ise Eğitim Fakültesi öğretime başladı.

Bugün ODTÜ'de 3'ü uluslararası ortak program olmak üzere 43 lisans programının yürütüldüğü 5 fakülte var. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kam-pusu'na bağlı 12 lisans programı yürütüldüğü üniversitede 400 öğretim görevlisi, 1.400'den çok araştırma görevlisi, 23.000 öğrenci var. Mezun sayısı ise 80.000'in üzerinde. Üniversite bünyesindeki Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 85 lisansüstü ve 65 doktora programı yürütülüyor.

KAMPUS HAYATI
45 bin dekar kampus alanına sahip ODTÜ'nün, 30 bin 430 dekar büyüklüğünde orman alanı var. Üniversite, Ankara'nın merkezinden 20 km uzaktaki Eymir Gölü'nü de içine alıyor. ODTÜ öğrencileri, bu gölde yapılan kürek sporu faali-yederinden, balık avlama ve piknik olanaklarından ve çeşitli etkinliklerden yararlanabiliyor. Ana kampusta 6 bin öğrenci kapasiteli yerleşimler, alışveriş için çarşı, bankalar, postane ve yiyecek-içecek alınabilecek yerler var. Kampusta, çok çeşitli spor faaliyetlerini yürütebilmek için kapalı spor salonları, tenis kortları, futbol sahaları, koşu yolları, olimpik standarüarda kapalı yüzme havuzu, açık yüzme havuzu yer alıyor. Kampus dışında, kampusa 30 km uzaklıkta ODTÜ'nün Elmadağ tesisleri ve Bursa Uludağ'da, yazın tırmanma/dağcılık sporunun, kışın ise kayak sporunun yapılabileceği tesisler bulunuyor. Öğrenciler kampustaki sanat etkinliklerinden, sergilerden, müzik etkinliklerinden ve çeşitli sosyal ve akademik faaliyetlerden yararlanabiliyor. Yılın sosyal etkinliklerinin doruğa ulaştığı geleneksel Uluslararası Bahar Şenliği ise mayısta düzenleniyor.

ÜNİVERSİTE OLANAKLARI
Kütüphane: ODTÜ Kütüphanesi'nde 330 binin, 160 bin ciltli dergi olmak üzere 500 bine yakın yayın var. Elektronik ortamdaki abonelikler dahil, aboneliği süren dergi sayısı 14 bin 5 yüzü aşıyor. 8 okuma, 2 gösteri salonu ve 1 sergi salonu ile 12 bin metrekarelik bir alanı kaplayan kütüphane, bin 160 kişilik oturma kapasitesine sahip.

Araştırma Merkezleri: Her yıl, 700'ün üzerinde yeni projeye başlanan ODTÜ'de, yıl içinde yürütülen proje sayısı 1 bin ıoo'e yaklaşıyor. Projelerin yarısından fazlası sanayi ve kamu kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Diğerleri ise ulusal ve uluslararası kuruluşlarca desteklenen araştırmalar. ODTÜ'de Rektörlüğe bağlı kurulan araştırma merkezleri arasında şunlar var: Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilgisayar Destekli Tasarım, İmalat ve Robotik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi, ODTÜ GAP Araştırma Merkezi, Görsel-İşitsel Sistemler Araştırma ve Üretim Merkezi, Karadeniz ve Orta Asya Ülkeleri Araştırma Merkezi, Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Araştırma Merkezi, ODTÜ - PİGM Petrol Araşürma Merkezi, ODTÜ - TSK Modelleme ve Simulasyon Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi, Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi, İnşaat Sektörü Eğitim ve Araştırma Merkezi, Uygulamalı Etik Araştırma Merkezi. Türkiye Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı ünitelerden bazıları ODTÜ Yerleşkesinde ve ODTÜ ile işbirliği içerisinde çalışıyor. ODTÜ Yerleşkesinde, 80 hektarlık arazi üzerine kurulmuş olan ODTÜ-Teknokent Türkiye'nin ilk Teknoparkı olma özelliği taşıyor. ODTÜ Teknokent, küresel pazarlarda Türkiye'nin rekabet gücünü arttıracak teknolojileri geliştiren firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş altyapı-üstyapı olanakları sunmak, araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinde üniversite-sanayi işbirliğini artırmak amacı taşıyor. ODTÜ-Teknokent, ODTÜ mezunları öncelikli olmak üzere, genç girişimcilere, araştırmacılara ve akademisyenlere fikirlerini yaşama geçirmek için ortam sağlıyor. Bilim ve teknolojide çalışmak isteyen nitelikli iş gücü için ulusal ölçekte fırsat sağlayan ODTÜ Teknokent, ODTÜ öğrencilerine eğitimleri süresince staj ve yan zamanlı iş olanakları sunuyor.

ÖĞRENCİ SOSYAL HİZMETLERİ
Sağlık: ODTÜ'de sağlık hizmetleri, Sağlık ve Rehberlik Merkezi ile buna bağlı laboratuvar-larda veriliyor. Tüm çalışanlarla öğrencilerin muayene ve tedavilerini gerçekleştirebilecek kapasitedeki Sağlık Merkezi'nde 25 farklı dalda uzmanlaşmış 30 hekim var. Merkez, 8.30-16.30 saatleri arasında tamgün ve yarımgün çalışan hekimleri ile hasta kabul etmekte olup Acil Servis 2 ambulansı ile 24 saat görev yapıyor.
Barınma: Kent merkezinden uzaktaki üniversiteye giren öğrencilerin yaklaşık üçte ikisi Ankara dışından gelmesi nedeniyle öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunlarını çözmek için yurt kapasitesi arttırılmaya çalışılıyor. Şu anda ODTÜ'de 3 bin'i kız ve 3 bin 700'ü erkek olmak üzere 6 bin 700 kapasiteli 12 adet öğrenci yurdu, 3 adet konukevi ve konukevi ile 2 adet özel öğrenci yurdu bulunuyor. Yurtlara giriş başvuruları, ders yılı başlamadan önce yapılıyor.

Alışveriş: Yerleşkede sınırlı, fakat öğrenciler için uygun alış-veriş olanakları bulunuyor. Öğrenciler gereksinimlerini, "Çarşı" olarak adlandırılan bölgede karşılayabiliyor. Bir market, kitaplık, bay ve bayan kuaförü, terzi, ayakkabı tamircisinin bulunduğu çarşı bölgesinde Ebi Vakfına ait Çarşı Binası da yer alıyor. Pizza, pide, mantı, kebap, soğuk ve sıcak yiyecek çeşitlerinin olduğu restoranlar ile pastane ve kafelerin bulunduğu binada, bilardo salonu, kırtasiye, eczane ve giyimde tanınmış markaların mağazaları da var. Ayrıca Kafeterya'nın bulunduğu binada günlük gazete, Türkçe ve İngilizce dergilerin satın alınabileceği gazete bayii de var.

Spor: ODTÜ yerleşkesinde spor etkinlikleri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi bünyesinde bulunan SporMüdürlüğü'nce düzenleniyor. Müdürlük bünyesinde, değişik alanlarda etkinlik gösteren n spor topluluğu ile salon, saha ve doğa sporlarından oluşan 29 spor branşı var. Yerleş-kede spor yapmak isteyenlere açık olan 3 kapalı spor salonu, 10 bin izleyici kapasiteli 6 kulvar pisti olan çim sahalı stadyum, değişik büyüklükte 6 futbol sahası, 1 hah futbol sahası, 12 tenis kortu, açık basketbol sahaları, açık voleybol sahaları, bölümlere kadar yayılmış masa tenisi masaları, 2 koşu parkuru, 1 güç geliştirme salonu, 1 jimnastik salonu, 1 olimpik ölçülerde kapalı yüzme havuzu, 2 plaj voleybol sahası, 1 açık yüzme havuzu, Eymir Gölü'nde kayıkhane ve kürek parkuru bulunuyor.

YARIN: KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

ÖZLEM ZORCAN ANKARA