TSK’nin Kuzey Irak’taki üssüne İran destekli milisler tarafından füzeli saldırılar düzenlendi. Saldırının düzenlendiği bölgede irili ufaklı çok sayıda üs yer alırken TSK’nin operasyonları ise aralıksız devam ediyor.

Başika’daki askeri üsse füzeli saldırı
TSK’nin Irak’ın kuzeyinde sürdürdüğü askeri operasyonlar aylardır devam ediyor. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Irak Kürdistan Bölgesi’nde sınır ötesi operasyonlarını sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Başika’da bulunan Zilkan askeri üssüne roketli saldırı düzenlendi. Gedu üssüne yönelik saldırıyı İran deztekli olduğu ileri sürülen Ahrar al-Iraq Tugayı (Özgür Irak Tugayı) grubu üstlendi. Grup saldırıya ilişkin yaptığı açılamada 20 Grad füzesinin TSK üssüne fırlatıldığını ve TSK Irak’tan çekilinceye kadar "İslami direnişin" fbenzer saldırılarla devam edeceği tehditleri savurdu.

Musul’daki Başika üssüne yapılan saldırı hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, "Zaman zaman tacizler oluyor. Tacizlere misliyle karşılık veriyoruz dedi. Gazetecilerin saldırıya ilişkin sorularını cevaplayan Akar, zaman zaman taciz, saldırılar oluyor, bunlara gerekli karşılık da anında, misliyle veriliyor. Gerekli tedbirler alınıyor" ifadesini kullandı.

HER YER KONTROL ALTINDA

Saldırının gerçekleştiği Irak Kürdistan Bölgesi’nde son yıllarda TSK tarafından kurulan karakol ve üslerde artış var. Sararo Belediye Başkanı Abdulrahman Hüseyin Raşid, aralık ayında köyü ziyareti sırasında Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye bölgeye ilk geldiğinde küçük portatif çadırlar kurdu, ancak ilkbaharda tuğla ve çimento ile karakollar inşa ettiler” dedi. Raşid ayrıca, “Türkiye’nin bölgede 7/24 çalışan insansız hava araçları ve kameraları olduğunu ve olan biten her şeyi bildiğini” dile getirdi. Reuters’ın “Sarora” köyü başlıklı haberinde “Türkiye’nin giderek nüfusu azalan Irak’ın kuzey sınırındaki ilerleyişinin küresel çapta pek dikkat çekmediği ve bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olabileceği” yorumunda bulunuldu.

Peşmerge güçlerinin eski genel sekreteri Cabar Manda da Türkiye’nin 2019’a kadar Irak’ta 29 karakolunun bulunduğunu belirterek “TSK ile PKK arasındaki çatışmaların tırmanmasının ardından karakolların sayısı her geçen yıl artıyor” dedi. Manda, mevcut karakol sayısının 87 olduğunu ve bunların çoğunun yaklaşık 150 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğindeki bir sınır şeridinde bulunduğunu öne sürdü.

80 KADAR KARAKOL VAR

Adının açıklanmasını istemeyen bir Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilisi de Türkiye’nin Irak’ta 80 kadar karakolu olduğunu söyledi. Bir başka yetkili ise son iki yılda en az 50 karakol inşa edildiğini ve Türkiye’nin varlığının giderek daha kalıcı hale geldiğini dile getirdi.

Irak’taki üsler hakkında yorum yapması istenen Türkiye Savunma Bakanlığı ise buradaki operasyonlarının BM Şartı’nın üye devletlere saldırı durumunda meşru müdafaa hakkı tanıyan 51’inci maddesine uygun olduğunu bildirdi. Bakanlık, Kürt yetkililerin verdiği karakol sayılarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yetkililer bölgedeki çatışma ve gerilim nedeniyle binlerce insanın evlerini terk ettiği 2015’ten bu yana yaşanan çatışmalarda en az 800 köyün boşaltıldığını dile getirdi.