Basın Enformasyon'dan dış basına ilginç mesaj: "Basın batıda da özgür değil"

BURCU GÜNDOĞAN / gundoganburcu@birgun.net

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’da salı günü (6 Aralık 2016) Ishaan Tharoor imzasıyla yayımlanan habere göre, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden (BYEGM) dış basın mensuplarına gönderilen bir e-posta mesajında, ‘Türkiye’deki medya özgürlüğü kısıtlamalarını sıklıkla eleştiren ABD ile Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç, İspanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin samimiyetsiz ve çifte standartlı davrandıkları’ belirtildi ve mesajın iletildiği gazetecilere ‘Peki, bu ülkelerde basın kısıtlı değil mi? Bu ülkelerdeki gazeteciler, medya çalışanları ve muhabirler problemlerle karşılaşmıyor mu?’ soruları yöneltildi.

Tharoor’un aktardığına göre BYEGM mesajında, Fransa ve İngiltere’de terörle mücadelede uygulanan katı kurallar; Almanya’da, istihbarat biriminin Irak savaşıyla ilgili eylemlerini yayınlayan bir Alman yayın kuruluşuna açılan dava; ve ABD’li muhbir Edward Snowden’in belgelerini yayma girişiminde bulunan İngiltere merkezli Guardian gazetesine uygulanan baskı gibi örneklemelere de yer verdi.

ABD’de 2014 yılında yaşanan Ferguson olayları ve hala gündemde olan, Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmeye çalışılan boru hattına karşı yerli Standing Rock (Duran Kaya) kabilesinin yürüttüğü mücadeleye de değinilen mesajda, söz konusu olaylarda basına yönelik baskı ve kısıtlamaların da altı çizildi.

Tharoor yazısında, ‘şikayetlenmeye ve çekişmeye dayalı bu tarz üslup ve yaklaşımın Türkiye yetkilileri tarafından yaygın bir şekilde kullanıldığını’ hatırlatarak, “ABD ve diğer batılı ülkeler böylesi bir baskı ve kötü muamelede bulunmaları durumunda hak savunucuları ve basın gözlemcileri tarafından çok ağır bir şekilde eleştiriliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yılda bir yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ABD, 180 ülke arasında 41inci sırada; Türkiye ise 151inci” diyor.