Basın İlan Kurumu’nu Basın İnfaz Kurumu haline getirdiler

HABER MERKEZİ

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazetelere adaletsiz ilan ambargoları ile gündeme gelen Basın İlan Kurumu’nun (BİK) milyonluk harcamalarını Meclis gündemine taşıdı.

Çakırözer, “Gerçekleri yazan, halkı bilgilendiren haberlere hiç tahammül yok. Basın İlan Kurumu olmuş ‘Basın İnfaz Kurumu. İletişim Başkanını, RTÜK Başkanını Koruma, Kollama Kurumu.’ Sadece 2020 yılında gazetelere 803 günlük ilan ambargosu uygulanırken, yılın ilk üç ayında 2 gazeteye 15 gün ilan kesme cezası verilmiş. Bu cezalar, halkın haber alma hakkını engellerken, basın özgürlüğünü de tehdit etmekte. Bu haksız cezalar ortadan kaldırılsın ya da cezalar mahkeme kararına bağlansın” dedi.

Basın İlan Kurumu’nu zarara uğratan milyonluk harcamalara da dikkat çeken Çakırözer şunları aktardı: “Bu kurumun gelirleri kamu ilanlarından kesintilerle oluşturuluyor. Bir üretim maliyeti yok ama buna rağmen kurum zarar ediyor. 2019’daki zarar 5 milyon liraymış, yüzde 142 artmış geçen yıl 12 milyon liraya ulaşmış. İletişim Başkanı’nın yardımcısının yönetim kurulu başkanı olduğu bu kurumu İletişim Başkanlığı denetliyor. Haydi, buyurun! Neyi, kime şikâyet edeceksiniz? Buradan çağrıda bulunuyorum: Basın İlan Kurumu mutlaka Sayıştay denetimi altına alınmalıdır.” Kurum içindeki olağan dışı personel değişimlerini de gündeme getiren Çakırözer, “Bir yıl içinde kurumda çalışan personelin yüzde 23’ü yer değiştirmiş, ya görevinden alınmış ya başka yere atanmış. Sanki AKP gitmiş yerine başka bir iktidar gelmiş ki iktidar değişse bile bu yapılan doğru değildir” dedi.