MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağılması ve akabinde KCK soruşturmalarını yürüten emniyet müdürlerinin görevden...

MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağılması ve akabinde KCK soruşturmalarını yürüten emniyet müdürlerinin görevden alınması gazetelerin neredeyse tamamı olayı sürmanşetten haberleştirdi. Tüm gazeteler devletin üst yönetiminde bir çatışma olduğu tespitinde birleşmekle birlikte şaşkınlık da gözden kaçmadı.

Hakan Fidan, Emre Taner ve Afet Güneş’in ifadesinin alınacağını ilk duyuran gazetelerden Hürriyet sürmanşetten ‘Şok Üstüne Şok’ başlığıyla çıktı. MİT’e yönelik suçlamaların işlendiği haberlerin yanı sırada Hürriyet’in resmi sesi Ertuğrul Özkök’ün köşesinde soruşturmanın olumsuzluğuna ve gelecekteki tehlikelerine vurgu yapıldı. Özkök ve Hürriyet bu yaklaşımla bir süredir Cemaat ve AKP arasındaki gerilimde takındığı AKP taraftarı tutumun üstünden geçmiş oldu.

RADİKAL: HESAPLAŞMA
Aylar önce Başbakan’ın elinde 1400 kişilik tutuklanacaklar listesi olduğunu yazan ve aradan geçen zamanda KCK operasyonları ile verdiği bilgiler doğrulanan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı ve gazetesi MİT olayında da elindeki pek çok bilgiyi haber yaptı. 14 Temmuz’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından ilan edilen özerkliğin de MİT’in bilgisi dahilinde olduğu, hatta MİT’in bu talimata aracı olduğu iddiası gazetede yer aldı. Fatih Altaylı da köşesinde Öcalan’ın en yakınındaki avukatların da MİT ajanı olduğunu ileri sürdü. Olayı sürmanşetten duyuran gazetelerden Milliyet ise İstanbul Emniyeti’nin MİT’in KCK içine yerleştirdiği ajanlarla ilgili operasyonlarını ve MİT ile Emniyet arasında 2 yıldır sürdüğünü iddia ettiği çatışmayı merkeze aldı. ‘KCK’daki MİT’i Soracak’ manşetiyle çıkan Radikal’de ise yaşanan olayın 12 Haziran seçimlerinden bugüne fikri takibini yapan Murat Yetkin, gelişmelerin son on yılda yaşanan iç hesaplaşmanın önemli kavşaklarından biri olduğunu ileri sürerek Cemaat ve AKP arasındaki hesaplaşmanın altını çizdi.

ZAMAN, TURNUSOL KAĞIDI
Hesaplaşmanın netliğini anlamak için en net veriyi sunan ise Zaman’ın kullandığı başlıklar oldu. Cemaat’le iç içeliği bilinen Zaman, birinci sayfasından MİT’çilerin ifadeye çağırılmasını; ‘MİT’in eski ve yeni müsteşarı KCK’dan ifadeye çağırıldı’ başlığıyla haber yaparken kullandığı nötr dille dikkati çekti. Ancak diğer haberde kullanılan ‘KCK’yı çökerten iki şube müdürü görevden alındı’ başlığı ve haberin içeriğinde bu emniyetçilere dönük kullanılan olumlayıcı ifadeler devletin içindeki çatışmanın şiddetini ve safları tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Erol Demirhan’ın Ergenekon, Devrimci Karargah, Balyoz ve KCK operasyonlarındaki operasyonlarından övgüyle söz edildi.

Devletin tepesinde yaşanan çatışmayla aynı gün, sürpriz şekilde Taraf’tan Mehmet Baransu’nun kendisini takip ettikleri öne sürülen 2 MİT ajanını yakalatması ve yine aynı gün MİT’in Taraf yazarlarını kod isimler takarak izlettiği haberi Taraf’ın ana gündemi oldu. Birinci sayfasını tamamıyla buna ayıran Taraf ‘İki devlet çıktı meydane’ başlığını kullandı. Haberlerde bir yandan Taraf’ın Oslo görüşmelerini desteklediği ifade edilirken diğer taraftan değerlendirmelerin merkezine MİT’in Taraf’ı izletmesi konularak iki devletten hangisine yakın durulduğuyla ilgili sinyal vermek de ihmal edilmedi. Gazetenin baş yazarı Ahmet Altan bunu bir adım ileri götürerek yazısında Başbakan’ı son dönemdeki açıklamalarından hareketle sert ifadelerle eleştirdi. Yaşananları anlayamayan Akit ise hükümete daha yakın durdu ve konuya ilişkin AKP’lilerin yaptığı açıklamalara yer vermekle yetindi.

SÖZCÜ, CEMAATLE KOL KOLA
Sözcü, ‘Asıl Tayyip’in ifadesi alınmalı’ sürmanşetiyle sürecin destekçisi olduğunu ilan etti. İç sayfalarında kullandığı haber diliyle de çatışmada hükümet’in karşısında olduğunu gösterdi.

Buna göre daha ortalama bir pozisyon alan Aydınlık, tepede büyük bir savaş olduğunu altını çizerek Oslo görüşmesine dönük eleştirilerle birlikte Emniyet’te görevden alınan polislerin ‘Cemaatçi’ olduğunu ifade eden ender yayınlardan oldu.

Cumhuriyet  ise olayı sürmanşetten ‘Devlette kapışma’ başlığıyla duyururken haber dilinde olabildiğince soğuk kalmayı ve yaşananları olduğu gibi anlatmayı tercih etti.

Özgür Gündem diyaloğun kesilmesini eleştirdi

CEMAAT ve AKP arasındaki çatışmanın Kürt sorununda oldukça sert bir sonuçla patlak vermesi Özgür Gündem’in de yakın ilgisine mazhar oldu. Meseleyi Kürtler açısından üreteceği sonuçlarla inceleyen gazete ilk sayfasında ‘KCK Komplosu ayaklarına dolandı’ başlığını kullandı. Gazete, ‘Kürt sorununda diyalog ve müzakere yolunu kapatarak, komplolarla yürütülen KCK operasyonu hükümetin ayağına dolandı.’ yorumunu yaparak MİT ve PKK arasındaki diyaloğun kesilmesinden iktidarı sorumlu tuttu.
Evrensel gazetesi de Özgür Gündem’le yaklaşık aynı ifadeleri kullandı ve ‘KCK histerisi ayaklarına dolandı’ manşetini attı. Gazete BDP milletvekili Altan Tan’ın kullandığı ‘tarjikomik’ ifadesini de haberinin başat yorumlarından birisi yaptı.