İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Eylül’de yayını bir ay süreyle durdurulan Alternatif Gazetesi’nin Yazıişleri Müdürü Nurettin Fırat, basın-yayın organları ve meslek örgütlerinin...

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Eylül’de yayını bir ay süreyle durdurulan Alternatif Gazetesi’nin Yazıişleri Müdürü Nurettin Fırat, basın-yayın organları ve meslek örgütlerinin bu kapatmaya karşı tavır almayarak sansüre ortak olduklarını söyledi. Fırat, “Erdoğan ile Doğan Medya Grubu arasındaki rant kavgasında ‘basın özgürlüğü ve demokrasiden’ dem vuranlar, gazetemizin kapatılması karşısında sessiz kalmayı tercih etti. Erdoğan’ın boykot çağrısı faşizan bir çağrıdır; ama gazete kapatmak bundan çok daha beter bir uygulamadır” dedi. Fırat, iki yıl içinde, Gündem geleneğinden gelen, Alternatif gazetesi ile aynı yayın politikasına sahip gazetelere yönelik 34 kapatma kararı çıktığını hatırlatarak, “Bu, Türkiye demokrasisi açısından çok büyük bir ayıp” diye konuştu.

Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yerde basın özgürlüğü, demokrasinin olmazsa olmaz şartı olarak öne sürülüyor. Bunu göz önünde bulundurursak, kapatma kararı, Türkiye’de demokrasinin ayaklar altında olduğunu, hiçbir şekilde uygulanmadığını gösteriyor. Verilen kapatma kararları zaten demokratik teamüllere uymadığı gibi, bu kararların hiçbir hukuki dayanağı da yok. Tüm bu kararlar, dönemin Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülen bir yasaya dayandırılıyor. Bir tarafta iptal edilmesi istenen bir yasa, diğer tarafta bu yasaya dayandırılarak gazete kapatmalar.”

Kapatma kararının, Türkiye’de sansürün ulaştığı boyutu da gözler önüne serdiğini belirten Fırat, basın örgütlerini de bu karar karşısında sessiz kalmakla suçladı. Fırat, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çağrısıyla pek çok basın örgütünün, geçtiğimiz Salı günü, Başbakan Erdoğan’ın gazetelere boykot çağrısı üzerine olağanüstü bir  toplantı yaptığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Ancak bu örgütlerden sadece Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Alternatif’in kapatılmasını kınadı ve Alternatif’in durumunu toplantıya taşıyacağını duyurdu. ÇGD tarafından toplantıda bu konu gündeme getirildi, tartışıldı da, ancak açıklanan bildiride gazetemizin kapatılmasına dair tek bir satır yer almadı. Bu, basın örgütlerinin sansüre ortak olduğunu gösteriyor.”

 

ART ARDA KAPATILMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 20 Eylül sayısında, Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklama ile Murat Karayılan’ın röportajlarına yer verdiği gerekçesiyle Alternatif gazetesinin bir ay süreyle kapatılmasına karar vermişti.

SEVGİM DENİZALTI