Basın örgütlerinden Portakal’a destek

Gazeteci örgütleri, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Konya’da yaptığı konuşmada “Bu millet patlatır enseni” sözleriyle gazeteci Fatih Portakal’ı hedef almasına tepki gösterdi. Bianet’e konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Türkiye Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen, Portakal’ın zarar görmesi durumunda sorumluluğun Erdoğan’da olacağını ifade etti.

Önderoğlu şunları söyledi: “Geçmişte Hrant Dink örneğinde yaşadığımız gibi Fatih Portakal’ın canına kast edilirse toplumda bağımsız durması beklenen ve vicdanları rahatlatması beklenebilecek kişi olarak Sayın Cumhurbaşkanı ne gibi bir söyleme sığınacak. Portakal’ın başına bu saatten sonra bir zarar gelmesi durumunda sorumluluğu Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bileceğimizi ilan ediyoruz.” Mustafa Kuleli ise “Seçimlere giderken böyle Erdoğan gibi popülist siyasetçilerin toplumu kutuplaştırmak, bölmek ve bu sayede kendi kitlesini yeniden arkasında birleştirmek üzere çabaları oluyor. Bugün yapılan da budur. Ama oynadığı bu tehlikeli oyun sonucunda bir gazeteciye, bir sivil toplum insanına ya da bir akademisyene yarın saldırı olsa Erdoğan bunun altında kalacağını da bilmelidir” dedi.

Sibel Güneş de TGC adına yaptığı açıklamada “Görev yapan gazetecilerin siyasetçiler tarafından hedef gösterilmesini demokrasi dışı görüyoruz” diye konuştu.

Mustafa Eşmen ise şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı’nın, bir medya mensubu için küçümseyen üslup kullanması; hele ‘had bildirme’, ‘ense patlatma’ ifadelerini kullanması talihsizliktir, yakışıksızdır, asla kabul edilemez. Endişemiz, ‘had bildirmek’ için bekleyenlerin, bunu talimat olarak algılamasıdır.”