Google Play Store
App Store

3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’ne gazeteciler cezaevinde girdi. Bu günde de 2 gazetecinin tutuklandığı Türkiye’de 11 ay içerisinde 34 gazeteci özgürlüğünden alıkonuldu. Haklarını arayan gazeteciler ise greve çıktı.

Basın özgürlüğü cezaevinde
Fotoğraf: TGS

HABER MERKEZİ

Türkiye, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nü gazetecilere yönelik baskıların ve tutuklamaların arttığı bir ortamda karşıladı. Emekleri için greve de çıkan gazetecilerin ortak talebi özgürlük oldu.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü’nün 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’yi 180 ülke içerisinde 165’inci sırada gösterdiği raporunun ardından CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı nisan ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre gazeteciler geçen ayı soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya geçirdi.

1 AYDA 28 GÖZALTI

Bir ayda 28 gazeteci gözaltına alınırken, 11’i tutuklandı. Gazetecilere yönelik tutuklamalara tepki gösteren meslektaşları da gözaltına alındı. RTÜK deprem yayınlarıyla ilgili televizyon kanallarını cezalandırmaya devam ederken, istismar, yolsuzluk, rüşvet haberlerine erişim engeli de devam etti. Halkın haber alma hakkını engelleyen bir başka uygulama ise, devletin resmi haber kuruluşu TRT’de seçim döneminde iktidar ve muhalefete ayrılan süreler arasındaki büyük adaletsizlik oldu.

Milletvekili Çakırözer, “Türkiye’nin basın özgürlüğünde karşı karşıya kaldığı kara tablo  yine değişmedi. Halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazetecilere, basın kuruluşlarına engelleme, baskı, ceza, hapis bitmiyor. Seçimlere günler kala, halk gerçekleri öğrenemesin diye maalesef bu baskı daha da artıyor. Ama az kaldı. Demokrasiyi, basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını yok sayan bu sansür, baskı ortamı çok yakında sona erecek. Türkiye’nin, gazetecilerin, 84 milyonunun hakkı olan ifade ve basın özgürlüğünün sağlandığı demokrasi ortamını hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

11 AYDA 34 TUTUKLAMA

Diyarbakır ve Ankara merkezli yürütülen soruşturmalar kapsamında 11 ay içerisinde 34 gazeteci tutuklandı. En son Ankara merkezli soruşturma kapsamında15 kentte aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve MA editörü Sedat Yılmaz’ın bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu’nun da aralarında olduğu 5 kişi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklandı.

AFP GREVE ÇIKTI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Agence France-Presse (AFP) Türkiye bürosuyla yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AFP Türkiye bürosu çalışanları greve çıktı. AFP çalışanları, AFP İstanbul Bürosuna “Bu iş yerinde grev vardır” pankartını astı, grev halayı çekildi. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Dünyanın birçok ülkesinde 1993 yılından beri basın özgürlüğü günü olarak kutlanan bugün de bizler greve çıkıyoruz. Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin haberlerini özgürce verebilmesi, yaptıkları haberler nedeniyle yargılanmamaları, tutuklanmamaları, şiddet görmemeleri değil aynı zamanda güvenceli çalışabildikleri, geçinebilecekleri bir ücrete de sahip olmalarını gerektiriyor. Özgürce yazabilmek için çıktığımız bu yolda haklarımızı da almak istiyoruz. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde şu kararlılığımızı da tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz; gazetecilerin özgürce yazabildikleri, sansüre, baskıya maruz kalmadıkları, haklarını alabildikleri günlerine getirene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. AFP grevimiz tüm basın emekçilerine AFP çalışanlarına hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.